Polenta: wat is het en hoe maak je het lekker klaar?
Polenta heeft zich de afgelopen jaren stilletjes een weg in onze keuken gebaand. Je ziet het in kookprogramma’s, leert erover tijdens de kookles of je spot het in recepten op internet. Maar wat is polenta nu eigenlijk? En hoe maak je het lekker klaar?
PS Ben je op zoek naar lekkere kookinspiratie? Neem dan zeker een kijkje in de Libelle Lekker Kookclub!
Wat is polenta?
Dit traditionele Noord-Italiaanse gerecht is een dikke brij op basis van maΓ―sgriesmeel of maΓ―smeel. Tegenwoordig vind je in elke winkel instant polenta, waarbij je kokend water giet over de gemalen en gedroogde maΓ―s. Die brij is een perfecte vervanger voor bijvoorbeeld aardappelpuree of rijst.
Polenta werkt eigenlijk op exact dezelfde manier als risottorijst: je kookt het in water/bouillon, waardoor er zetmeel vrijkomt en er een romige ‘brij’ ontstaat. Het is vrij neutraal van smaak, dus breng het zeker op smaak met peper, zout en eventueel geraspte kaas en verse kruiden.
Je kunt polenta ook laten afkoelen, in stukjes snijden en die dan bakken of grillen.
Polenta in hartige gerechten
Polenta in zoete gerechten
Het lijkt misschien vreemd, maar de polentakorreltjes zijn ook héérlijk in zoete gerechten. Ze absorberen namelijk vocht (en boter,) waardoor je gebak niet zo snel uitdroogt.
Nog meer lekkers
- Italiaans koken: 10 heerlijke traditionele recepten
- Chocoladetaart: 20 heerlijke recepten en variaties
- Kaastaart: 14 heerlijke recepten voor gebakken en no bake kaastaart
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!