Pompoen van eigen kweek
Liefhebber van pompoensoep? Je eigen pompoenen kweken is kinderspel. Wel verslindt deze plant al snel een paar vierkante meter. In ruil krijg je een onkruidvrij plekje, want pompoen is een ideale bodembedekker. Makkelijker wordt het niet in moestuinland. Ideaal dus als beginnend moestuinier en perfect om aan je kinderen over te laten!
1. Zaaien
Pompoen zaai je best voor in een klein potje dat je vult met zaaigrond. Het zaadje steek je even diep als de dikte van het zaad. Plaats het daarna op een warme plaats en geef het een beetje water. Na zes dagen zal het beginnen kiemen en na enkele weken kan het uitgeplant worden.
Vind je dit te omslachtig? Wacht dan tot na de ijsheiligen (15 mei) en zaai rechtstreeks in je moestuin.
2. Planten
Pompoenplanten houden, net als veel andere planten, van een plekje in de zon. Verder doet hij het overal goed, maar als hij toch mag kiezen dan staat hij liefst op losse, humusrijke grond. Daarom wordt de composthoop vaak als geknipte plaats aangewezen voor het kweken van pompoenen.
Hou er ook rekening mee dat pompoen zeker anderhalve vierkante meter nodig heeft. Heb je niet zo veel plaats? Laat hem dan tegen een reling lopen in de hoogte, hij kan klimmen als geen ander.
3. Intomen
Eigenlijk stelt pompoen na het planten geen eisen en kan je hem gerust laten doen. Wil je graag zelf bepalen naar waar je plant kruipt? Dan kan je hem leiden. Plaats een boogje van ijzerdraad op een stengel, zodat deze tegen de grond wordt geduwd en leg er wat aarde over.
Na een tijdje zal de plant op die plaats beginnen wortelen en kan je de ongewenste en overwoekerende stengels afknippen en de plant de andere kant op sturen.
Vind je dat hij te groot wordt? Top hem dan. Dit doe je door de scheuten weg te nemen. Ideaal is het als er 3 à 4 scheuten overblijven. Laat de sterkste scheuten leven en zorg dat ze evenwichtig verdeeld zijn over de plant. Die gaat dan focussen op de aanmaak van vruchten en niet enkel in extra ranken.
4. Oogsten
Van één plant kan je 3 tot 8 pompoenen verwachten. Deze kan je oogsten wanneer de steel droog is en de schil hard. Meestal is dit rond september. Een extra voordeel: pompoen kan je heel makkelijk bewaren!
Tip: niet enkel de vruchten, ook zaden van pompoenen zijn heel makkelijk te oogsten. Wanneer je volgende keer smult van een lekkere pompoen, kan je de zaden laten drogen en opnieuw zaaien.