Van merguez tot chipolata- ontdek de lekkerste recepten met worst

Van merguez tot chipolata: ontdek de lekkerste recepten met worst

Van sappige braadworst over pittige merguez tot smeuïge rookworst: elke soort worst heeft zijn eigen smaak en ideale bereiding. In dit artikel ontdek je alles over verschillende soorten worst, hoe je ze perfect gaart en welke gerechten erbij passen. Plus: heerlijke recepten met worst om zelf mee aan de slag te gaan!

Kippenworst

Met kippenworst kun je alle kanten uit. Deze worstjes worden gemaakt van vlees van de kippenbil en zijn subtiel gekruid. Een echte kindertopper! Neem ze op tijd uit de koelkast om ze voor het bakken op kamertemperatuur te laten komen. Zo vermijd je dat ze openbarsten tijdens het bakken. 

Hoe bak je kippenworst?

  1. Laat de worst op kamertemperatuur komen.
  2. Bak ze op gemiddeld vuur met een beetje boter of olie.
  3. Draai ze regelmatig om en bak de worsten in 8 à 12 minuten (afhankelijk van de dikte) goudbruin.

Merguez

Wat is er zomerser dan een merguezworstje op de barbecue? Merguezworstjes zijn gevuld met kruidig lamsgehakt en smaken een tikkeltje pikant. De harissa die aan het gehakt toegevoegd wordt, zorgt voor de oranje kleur en pittige smaak. 

Hoe bak je merguez?

  1. Merguez bak je in een pan op middelhoog vuur of grill je op de barbecue.
  2. Bak de worstjes in 8 à 10 minuten gaar en draai ze elke minuut om. Lamsgehakt bevat veel vet. Ga je de merguez bakken op de barbecue, leg ze dan niet direct boven het vuur maar een beetje aan de kant.
  3. Laat de worstjes na het bakken 2 minuten rusten onder aluminiumfolie, zo worden ze extra sappig.

Braadworst

Best even opletten tijdens het bakken van braadworst, want deze dikkere worst kan aan de buitenkant snel verbranden en vanbinnen nog rauw zijn. Blijf dus bij het vuur en laat de worst na het aankorsten op een zacht vuurtje verder garen. De vulling van een klassieke braadworst is minder fijn van structuur en is gemaakt van varkensvlees of een combinatie van varkens- en rundvlees. Deze stevige worst is ook geschikt om te grillen op de barbecue. 

Hoe bak je braadworst?

  1. Bak de worsten eerst op hoog vuur rondom goudbruin.
  2. Zet dan het vuur lager en voeg eventueel een klein beetje water of bouillon toe.
  3. Zet het deksel op de pan en laat de worsten 15 à 20 minuten zachtjes verder garen.

Zwarte pens, bloedworst of beuling

Er zijn lovers en haters, maar zwarte pens behoort sowieso tot ons Vlaams cultureel erfgoed. Zwarte pens of bloedworst wordt gemaakt van varkensvlees en dankt zijn kleur aan het gebruik van vers varkensbloed. Klassieke zwarte pensen worden vaak nog op smaak gebracht met ‘zoetjes’ zoals appel of speculaaskruiden. Wie geen fan is van beuling, kan kiezen voor witte pens, die volgens ongeveer dezelfde methode gemaakt wordt met varkensvlees, brood en melk, maar dan zonder het bloed.

Hoe bak je zwarte pens?

  1. Gebruik een anti-aanbakpan en bak de bloedworst op laag tot middelhoog vuur.
  2. Draai de worst voorzichtig om met een spatel, niet met een vork. Bloedworst is zacht en barst snel of valt snel uit elkaar.
  3. Bak de worst 5 à 7 minuten per kant, tot hij mooi krokant is.

Chorizo

Dit Spaanse worstje kun je in meerdere gedaantes in de supermarkt vinden: droog en gerijpt voor op de boterham, pizza of aperoplank, maar ook zacht en smeuïg om te bakken. Wil je écht koken met chorizo, kies dan voor de laatste variant. Klassieke chorizoworstjes hebben een grove textuur en dieprode kleur door het gebruik van gedroogde rode chilipepers. Chorizo kan mild, maar ook pikant van smaak zijn.

Hoe bak je chorizo?

  1. Om te bakken gebruik je zachte chorizo. Chorizo bevat veel vet, waardoor extra olie of boter in de pan niet nodig is.
  2. Meestal wordt de worst in plakjes gesneden en worden deze gebakken op middelhoog vuur.
  3. Binnen 5 minuten komt het vet vrij en krijgt de chorizo een krokant randje.

Rookworst

Rookworst is enorm populair bij onze noorderburen, waar het nog op ambachtelijke wijze geproduceerd wordt en er jaarlijks maar liefst 60 miljoen exemplaren van verkocht worden. Wij kennen deze worst vooral als smaakmaker in erwtensoep, maar je kunt er ook lekker mee koken. Rookworst krijgt haar unieke smaak van de toegevoegde kruidenmix en natuurlijk ook van het rookproces, dat bij de meeste ambachtelijk gemaakte rookworsten tot wel 7 uur in beslag neemt. 

Hoe bereid je rookworst?

  1. Rookworst bak je meestal niet, maar verwarm je in water. Breng het water tot net onder het kookpunt (ongeveer 80°C). Laat het water niet koken, anders barst het vel open en wordt de worst droog.
  2. Leg de rookworst erin en laat ‘m 15 à 20 minuten wellen met het deksel op de pan.
  3. Wil je toch liever een krokant korstje? Dep de worst na het wellen droog en bak ‘m kort in de pan.

Italiaanse venkelworst (salsiccia)

Wie fan is van venkel en anijs, moet zeker eens aan de slag met de traditionele Italiaanse venkelworst: de salsiccia. Niet elke slager heeft deze lekkernij standaard in het assortiment, bestel ze dus op voorhand. Deze worstjes zijn gemaakt van varkensvlees en op smaak gebracht met gestampt venkelzaad. Er bestaan veel varianten en de vulling hangt af van de regio: af en toe wordt er ook knoflook of tomaat aan toegevoegd. 

Hoe bak je venkelworst?

  1. Bak de hele worsten eerst op laag vuur om het vet vrij te laten komen.
  2. Bak ze in 8 à 15 minuten gaar (volgens de dikte van de worst). Draai de worst geregeld om.
  3. Eventueel kun je de worst ook opensnijden en de kruidige vulling gebruiken als gehakt in pastasaus of risotto.

Chipolata

Dé klassieker onder de worstjes: het chipolataworstje, opgerold in de vorm van een slakkenhuisje. Chipolata’s zijn dun, licht gekruid en sappig. De ultieme baktip: prik er liever niet in met je vork, dan zullen de worstjes essentiële sappen verliezen en droog smaken.

Hoe bak je chipolata?

  1. Verwarm wat boter of olie in een pan om middelhoog vuur.
  2. Leg de chipolata’s in de pan en bak ze 8 à 10 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn. Gebruik een tang om ze te draaien: als je een vork zou gebruiken en in de chipolata’s zou prikken, worden ze droog en kunnen ze ook barsten.
  3. Wil je chipolata’s bakken op de barbecue, grill ze dan, net zoals merguezworstjes, indirect (niet rechtstreeks boven het vuur) omdat ze snel kunnen verbranden.

Nog meer ideeën met worst

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."