S.O.S. feestdiner: wat mag m’n zwangere schoonzus eten?
“Mijn schoonzus is zwanger en mag niet alles eten. Wat kan ik haar met kerst beter niet serveren?”
Goed dat je eraan denkt! Zwangere vrouwen moeten namelijk wat voorzichtig zijn met wat ze eten, ook tijdens de feestdagen.
Rauwe of koudgerookte vis kan een probleem vormen: beter geen gerookte zalm, sushi of oesters dus. Gekookte garnalen of mosselen en gebakken of gestoomde vis zijn geen probleem.
Ook voor rauw vlees (carpaccio, tartaar…), voor lever (ganzenlever bijvoorbeeld) of voor gepocheerd ei kun je beter een alternatief voorzien. Zorg ervoor dat het vlees dat je aan je schoonzus serveert, goed doorbakken is (saignant is niet zo’n goed idee).
Rauwe groenten spoel je best nog een keertje extra.
Let ook op met zelfgemaakte mayonaise: erg lekker, maar anders dan de mayonaises die je in de winkel koopt ondergaat zelfgemaakte mayonaise geen hittebehandeling en blijft er dus een risico. Toch maar beter uit een potje deze keer!
Serveer je een kaasschotel? Vermijd dan rauwmelkse kazen (brie, camembert, Franse schimmelkazen en sommige soorten mozzarella) – gepasteuriseerde kazen zijn geen probleem. Let op het etiket: als er op staat ‘au lait cru’, zorg dan voor een veilig alternatief.
En bij het dessert gebruik je beter geen rauwe eieren (bijvoorbeeldΒ in chocolademousse en tiramisu) en het is ook beter om alcohol in desserts (en in de andere menugangen) te vermijden.
Een voorbeeld van een veilig dessert?
Ook een feestvraag voor ons culiteam?
Mail naar lekker@libelle.be