Hoe zorg je ervoor dat scampi’s niet taai worden?
Als je zin hebt in scampi’s wil je natuurlijk dat ze lekker sappig blijven bij het bakken, en niet van die uitgedroogde, rubberen gevalletjes worden. Culiredactrice Sofie deelt haar tips om scampi’s te bakken.
Lezeres Anne: “Als ik scampi’s bak in de wok, worden ze soms taai en nooit zo lekker als op restaurant. Hoe kan ik dat vermijden?”
Sofie: “Scampi’s bakken is niet moeilijk, maar je moet natuurlijk wel weten hoe je het het beste doet. Daarom dit handige overzichtje.”
1. Laat ze ontdooien
“Verse scampi’s zijn niet zo heel makkelijk te vinden, diepvriesscampi’s wel. Gooi ze alleen nooit diepgevroren in de pan: dan moeten ze te lang garen en vergroot de kans dat ze droog en taai worden. Scampi’s laat je daarom vooraf ontdooien in de koelkast, of onder koud – en liefst stromend – water. Je kunt ze dan ook makkelijk pellen en schoonmaken als dat nodig zou zijn (want je kunt de scampi’s ook al gepeld en schoongemaakt kopen).”
2. Dep de scampi’s droog
“Laat de scampi’s eerst uitlekken in een zeefje, en dep ze vervolgens droog met wat keukenpapier. Zo kunnen ze straks goed bakken en liggen ze niet te koken in te veel vocht.”
3. Marineer ze eventueel
“Scampi’s marineren geeft ze niet alleen extra smaak, maar helpt ook om ze mals te houden. Meestal wordt hiervoor een mengsel van citroensap, olijfolie en kruiden en/of specerijen naar smaak gebruikt. Laat de scampi’s ook niet te lang marineren: een halfuurtje is voldoende. Liever puur natuur? Dan kun je deze stap overslaan.”
4. Bak de scampi’s zo kort mogelijk
“Hét geheim voor lekkere scampi’s is ze niet te lang bakken. Laat je pan goed heet worden (kies liefst voor een pan met een dikke bodem, die warmt gelijkmatiger) en doe er wat olie in. Olie is beter bestand tegen hoge temperaturen dan boter. Eventueel kun je wel een klontje boter (of kruidenboter) toevoegen voor de smaak.
Leg de scampi’s in de pan en zorg ervoor dat ze niet te dicht bij elkaar en al helemaal niet op elkaar liggen. Té veel scampi’s in de pan doet je pan afkoelen, zodat de garnalen eerder koken dan bakken. Maak je scampi’s voor het hele gezin? Bak ze dan in verschillende keren.
Bak de scampi’s op hoog vuur en roer nog niet: je draait ze pas om wanneer de onderkant roze gekleurd is en ze vanzelf loslaten van de pan. Draai ze dan snel om (dat gaat makkelijk met een keukentang) en bak ze ook nog even aan de andere kant. Wanneer ze klaar zijn, haal je ze best uit de pan zodat ze niet verder doorgaren. Het bakken gaat heel snel, het duurt (afhankelijk van de dikte van de scampi’s) ongeveer 30 seconden tot 2 minuten per kant.”
5. En de saus?
“De saus maak je best pas nadat je de scampi’s hebt gebakken. Haal ze uit de pan en begin dan pas aan de saus. Wanneer die klaar is, kunnen je scampi’s er terug bij en laat je alles nog kort doorwarmen. Je kunt natuurlijk ook twee pannen gebruiken: eentje voor de scampi’s, en eentje voor de saus.
Ook als je een wokgerecht met scampi’s maakt, begin je best met het bakken van de garnalen. Bak ze tot ze nét niet helemaal gaar zijn, en haal ze dan uit de wok. Bak vervolgens de groenten en smaakmakers in de wok. Wanneer alles beetgaar is, doe je de scampi’s er weer bij en schep je alles nog eens goed om zodat het gerechtje nog kort kan doorwarmen. Daarna ben je klaar om te gaan serveren.”
Meteen aan de slag met deze recepten
Heb je ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be. Wie weet komt jouw vraag binnenkort ook aan bod!