Scampi schoonmaken
© GettyImages

Goeie vraag: heeft een scampi twéé darmkanalen?

Veel mensen houden van scampi’s, maar weet jij hoe ze je snel en juist schoonmaakt? Culiredactrice Sofie wel. Dit zijn haar tips.

Lezer Herman: “Om het darmkanaal te verwijderen, worden scampi’s aan de rugzijde ingesneden. Maar bij alle scampi’s die ik koop, zit aan de binnenzijde nog zo’n kanaal. Moet dat dan niet verwijderd worden? “

Sofie: “Het darmkanaal van een scampi opeten kan op zich geen kwaad, maar smakelijk is het niet. Het smaakt bovendien ook bitter. Het darmkanaal loopt inderdaad aan de bolle rugzijde van de scampi, het is dat donkere streepje wat je ziet. Het blauwe draadje aan de holle kant van de scampi is een ader, geen darmkanaal, en die mag je gewoon laten zitten. In deze video kun je zien hoe je scampi’s het beste pelt en schoonmaakt.”

Hoe pel je scampi’s?

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

“Omdat je scampi’s meestal diepgevroren koopt, moet je ze eerst ontdooien. Leg ze twee minuten in koud water of spoel ze onder koud water. Daarna kun je ze gemakkelijk pellen. Eens ze gepeld zijn, laat je ze verder ontdooien.”

Of koop ze schoongemaakt

“De scampi’s die je nu in de supermarkt koopt, zijn in veel gevallen al gepeld en schoongemaakt (lees: het darmkanaal is al verwijderd). Dat is natuurlijk superhandig. Maar toch laat je ook dan de scampi’s best ontdooien voor je ze bakt: als ze al ontdooid zijn, verkort dat de bereidingstijd en dat zorgt ervoor dat je scampi’s zacht blijven bij het bakken en niet rubberig worden. De scampi’s volledig ontdooien doe je opnieuw in een kom met koud water: ofwel een nachtje in de koelkast, ofwel op kamertemperatuur. In dat laatste geval ververs je elk halfuur het water en zijn de scampi’s na 1 à 2 uur ontdooid.”

Hoe bak je scampi’s?

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

“Haal de ontdooide scampi’s uit het water en dep ze goed droog met keukenpapier (als je dat niet doet, gaan ze spetteren bij het bakken). Daarna bak je ze een halve minuut per kant in een pan met boter en olie. Hou de baktijd zo kort mogelijk, zodat ze niet taai worden.”

Klaar voor deze recepten met scampi’s?

Ook een vraag voor Sofie? Stuur ze naar lekker@libelle.be en wie weet zie je ze binnenkort beantwoord!

Meer weten over scampi’s?

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."