Scandinavisch koken: 10 heerlijke recepten
05 jun 2022
- Scandinavië heeft een heel specifiek klimaat: lange koude winters en korte zomers met veel zon. Bovendien is er een typisch landschap met veel zee en veel bos.
- Dat maakt dat er gekookt wordt met heel specifieke ingrediënten. Wortelgroenten (bietjes, aardappelen…) en koolsoorten zijn belangrijke basisproducten want ze bewaren lang. Net als appelen en peren.
- Vis, schelpjes en schaaldieren zijn ook een belangrijk onderdeel van de Scandinavische keuken, want met zoveel meren en zee zijn ze ruim voorhanden.
- Tarwe groeit er niet zo goed, en dus worden andere graansoorten zoals havermout, rogge en gerst veel gebruikt.
- Er staat veel wild op de kaart, rendier, eend en fazant bijvoorbeeld.
- Bosvruchten (de typische lingonberry of vossenbes, bijvoorbeeld) zijn populair.
- En behalve de gewone tuinkruiden (dille bijvoorbeeld) worden er ook veel wilde kruiden geplukt.
Recepten uit het Noorden
Nog meer genieten:
- Libanees koken: 10 heerlijke recepten uit het Midden-Oosten
- 5x grootmoeders keuken: hier proef je van gezellige klassiekers
- Stoemp: 10x comfortfood om van te genieten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!