Scheutjes met pit
Scheutjes zijn de jonge kiemen en spruiten van planten. Nadat ze uit hun zaadjes zijn gekomen, richten ze hun stengeltje met kleine blaadjes naar de zon toe. Ze worden al na enkele dagen geoogst, op het moment dat ze een heel hoge voedingswaarde en een krachtige smaak hebben.
Scheutjes zijn supergezond: ze zijn zeer rijk aan vitamines A, B en C, mineralen zoals calcium, fosfor, ijzer, kalium en magnesium en bevatten aardig wat antioxidanten. Bovendien zijn ze licht verteerbaar. Alle soorten peulvruchten, zaden en granen kunnen worden gebruikt om te laten ontkiemen.
In de winkel vind je speciale kweekbakjes met bijbehorende zaadjes. Maar je kunt thuis ook aan de slag gaan met een bokaal, kaasdoek, elastiek en speciale kiemzaadjes uit de supermarkt of tuinwinkel.
Scheutjes kweken in 5 stappen
1. Giet de bokaal halfvol met water, lepel er een laagje van 1 cm zaadjes in, sluit de bokaal af met de kaasdoek en het elastiekje en laat zo 24 uur weken op kamertemperatuur.
2. Draai de bokaal daarna om zodat het water eruit loopt. Laat de bokaal een dag rusten.
3. Draai de bokaal weer om en giet er opnieuw voor de helft water bij. Beweeg eens goed met de bokaal zodat de zaadjes niet kleven. Draai de bokaal nog eens om opdat het water uitlekt. Laat ze 12 uur rusten.
4. Spoel de zaadjes, laat het water uitlekken en laat ze opnieuw 12 uur rusten. Doe dat twee keer per dag.
5. Na zowat 5 dagen kun je de eerste scheutjes telen. Als je de bokaal in het licht laat staan, worden de scheuten groen, in het donker blijven ze wit.
Scheutjes bewaren
Sojascheuten zijn het minst lang houdbaar. Bij aankomst in de winkel hebben ze een houdbaarheid van 4 tot 5 dagen. Voor de andere scheuten is dat 6 tot 7 dagen. Bewaar ze in de koelkast. Kiemgroenten worden gewassen in de kwekerij. Je kunt ze spoelen voor gebruik, maar dat hoeft niet.