Budgetkoken: 30 snelle en goedkope gerechten

Budgetkoken: 30 snelle en goedkope gerechten

Door De Redactie

Makkelijk, lekker en lief voor je bankrekening? Je hele gezin zal smullen van deze snelle en goedkope gerechten. Budgetkoken als een pro doe je met deze tien tips en dertig recepten.

Met een beperkt budget kun je toch zonder problemen een lekkere maaltijd op tafel toveren. Bewijs: deze snelle en goedkope gerechten waarmee je iedereen eter blij zult verrassen. Veggie, vlees- of visgerecht, met aardappelen, pasta, rijst of brood: 30 gevarieerde budgetproof recepten waar niemand het aan proeft.

Budgetkoken: 10 tips

Met deze tien tips kook je nog goedkoper.

  1. Maak een weekmenu op basis van wat je nog in huis hebt: restjes van de voorbije week, voorraad die weldra op moet of groenten die je over had, kunnen dienen als basis van een heel nieuwe, goedkope maaltijd.
  2. Gebruik dit weekmenu om je boodschappenlijstje op te baseren. Hou je daar zoveel mogelijk aan in de winkel. Zoveel mogelijk, want er vallen vaak koopjes te doen. Staan er producten in promo die lang houdbaar zijn (conserven, gedroogde peulvruchten, melk…) of die je makkelijk kunt invriezen – zoals vlees, vis en kaas: sla je slag. 
  3. Hou een kliekjesdag. Verwerk rauwkost in een soep of salade, bereide groenten kunnen in puree of pasta, een quiche of frittata… Met wat creativiteit bereid je een gratis feestmaal.
  4. Kies voor seizoensproducten. Ze zijn niet alleen lekkerder in de juiste periode, maar ook goedkoper. Tip: behalve groenten en fruit kent ook vis zo z’n seizoenen. Ook zijn de minder populaire vissen minder duur.
  5. Koop groente en fruit los, dat is meestal goedkoper dan voorverpakt. Check gewoon even de prijs per kilo en je merkt het verschil. 
  6. Kweek je eigen kruiden: dergelijke planten vergen weinig onderhoud en pakweg basilicum van eigen kweek is pakken goedkoper dan een bosje uit de supermarkt.
  7. Kant-en-klare gerechten zijn prijziger dan wat je zelf kookt. Bovendien heb je vaak overschot van je huisgemaakte kost. Maak sowieso altijd extra porties om in te vriezen. Makkelijk én je grijpt op een drukke dag iets minder snel naar je telefoon om iets te laten bezorgen.
  8. Veel oud brood? Hou het achter de hand voor lekkere croques, broodpudding of verloren brood, of verkruimel je droge boterhammen tot huisgemaakt paneermeel.
  9. Eitjes zijn goedkoop én veelzijdig. Van hardgekookt tot gepocheerd, luchtige omelet tot flinke tortilla: voor geen geld schud je er iets superlekkers mee uit je koksmouwen.
  10. Eet (af en toe) vegetarisch. Vlees en vis slorpen een flink stuk van je voedingsbudget op, terwijl je lichaam ze niet elke dag nodig heeft. 

30 snelle en goedkope gerechten

Meer inspiratie

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes! 

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."