Exit vuilnisbak: dit kun je doen met de stam van je broccoli!
We gooien jaarlijks heel wat groente en fruit weg, 34 kilo per persoon om precies te zijn. Zonde, want vaak gaat het om perfect eetbaar voedsel. Neem nu de stam van een broccoli: minder populair dan de roosjes, maar supergezond én even lekker!
De stam van broccoli verwerken
1. Verwerk in soepje
Een heerlijke broccolisoep, die maak je niet enkel met broccoliroosjes! Schil de stam, snij ‘m in kleine stukjes en voeg gerust toe aan je soep.
Lekkere soepjes om uit te proberen:
2. Gezonde noedels
De stam van broccoli is qua structuur vergelijkbaar met een courgette, biet of wortel. Een voor een lekkere groenten om gezonde noedels van te maken.
3. Broccolipesto
Ben jij dol op pasta pesto? Wel, ook van broccoli kun je een fantastische pesto maken! Zo ga je aan de slag:
- Schil de stam van de broccoli;
- snij ze in kleine stukken;
- mix de broccoli met basilicum, knoflook, citroensap, een scheutje olijfolie en Parmezaanse kaas;
- kruid af met peper en zout.
Héérlijk met broccolipesto:
4. Broccolirijst
De stam heeft een knapperige structuur, wat ‘m perfect maakt om te vermalen tot groenterijst. Een gezonde variant op ‘normale’ rijst, aangezien je minder koolhydraten binnenkrijgt!
Smaakmakers met broccolirijst:
5. Dippen maar!
Vergeet mayonaise of cocktailsaus. Ga eens voor een gezonde groene dip tijdens het aperitief, eentje mét broccoli:
- Voeg wat citroensap, (sesam)olie, knoflook, zout en peper toe aan je gekookte broccoli-stammen,
- mix alles, en klaar!
Supereenvoudig én lekker, zonder ook maar iets te verspillen!
Bron: AD.nl en HLN.be
Extra tips tegen voedselverspilling:
- Drie tips tegen voedselverspilling
- 7 tips om minder eten in de vuilnisbak te kieperen
- ‘Meal Prepping’: de gouden tip om tijd (én geld) te besparen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!