Stomen doe je zo!
Kraakverse primeurgroenten zijn lekker sappig en knapperig. Stomen is de ideale manier om ze klaar te maken, want zo behouden ze hun smaak, kleur en vitamines. Bovendien komt er geen vet aan te pas: perfect voor een lentelichte keuken!
Je kunt stomen op verschillende manieren:
Op het vuur
Voor beginners zijn er de bamboemandjes. Breng een kookpot met een bodempje water aan de kook. Zet het mandje met de ingrediënten erbovenop, zonder het water te raken. Maak er je volledige maaltijd in klaar door ze op elkaar te stapelen. Leg dan het ingrediënt met de langste gaartijd onderaan. Er bestaat ook zoiets zoals een stoompan. Je hangt er een inzet met gaatjesbodem in en sluit ‘m af met een deksel. Handig voor grote hoeveelheden.
In de oven
Een van de makkelijkste manieren: verpakt in aluminiumfolie. Koken in papillot is makkelijk en houdt je gerechten sappig.
In de microgolfoven
In de supermarkt vind je stoomzakjes. Vul ze met groenten, vis of vlees, en zet ze in de microgolfoven. Budgetvriendelijk en snel.
In de stoomoven of –toren
De ingebouwde stoomoven is een hebbeding voor iedereen die graag licht en gezond kookt. Als je er het budget voor hebt, want je telt er al snel €1500 voor neer. Een elektrische stoomtoren is een budgetvriendelijk alternatief. Door de waterverwarmer onderaan wordt de inhoud van de stapelschalen gestoomd.
Klik hier voor gerechten waarbij je een van deze stoomtechnieken moet toepassen.