Taart bakken: met deze kneepjes lukt het zeker
Taartvormen: size does matter!
De meest courante maten van ronde bakvormen zijn 20, 22 en 24 cm diameter. Vraagt een recept een grotere of kleinere vorm en heb je die niet in huis, dan kun je toch je eigen vormen gebruiken. Volg wel deze vuistregels.
- Ga je voor een grotere vorm? Verlaag dan de oventemperatuur en bak de cake of biscuit wat langer.
- Ga je voor een kleinere vorm? Verhoog de oventemperatuur en bak de cake of biscuit korter dan in het oorspronkelijke recept.
De eerste keer is het een beetje zoeken naar de juiste temperatuur en baktijd, maar maak het jezelf gemakkelijk en noteer bij jeΒ recept wat je veranderd hebt. De volgende keer kun je dan van deze gegevens vertrekken
Kies je materiaal
Bakvormen bestaan in verschillende materialen. Wat kies je nu best?
- Blauw staal: bakkers zweren erbij. De vormen geleiden de warmte zeer goed en geven je gebak een mooi korstje. Hoe meer je ze gebruikt, hoe beter ze worden, door de extra laagjes vet. Daarom was je ze beter niet af met zeep: schoonwrijven met keukenpapier is het beste.
- Metaal met antiaanbaklaag: erg gebruiksvriendelijk, want het gebak plakt niet aan de vorm. Daardoor hebben deze vormen minder onderhoud nodig. Je kunt ze afwassen met afwasmiddel, wel het liefst met de hand.
- Blik: denk aan de klassieke, goedkope springvormen. Ze durven weleens aan te bakken. Dit kun je voorkomen door ze goed in te vetten of te bekleden met bakpapier. Een ander nadeel is dat ze makkelijk roesten β altijd goed afdrogen dus.
- Aardewerk: geleidt de warmte niet zo goed, je taart zal langer in de oven moeten dan in een metalen vorm. Wel geschikt als je taart in de vorm wilt serveren, bijvoorbeeld quiche. Je mag in deze vormen ook snijden.
- Silicone: bakt niet aan, waardoor je je gebak makkelijk kunt ontvormen. Voor taarten met een harde korst zijn deze vormen niet zo geschikt, want het materiaal buigt, waardoor de korst breekt. Voor cake zijn ze dan weer ideaal. Bestaat in leuke vormen en figuren.
Boter zonder bloem
Gebruik je een deeg dat je kunt uitrollen, dan hoef je de vorm niet te bebloemen, een laagje boter of margarine is voldoende. Daarmee plakt het deeg beter tegen de randen van de vorm en wordt de korst ook mooier bruin. Voor vloeibaar deeg – voor cake of biscuit dus – moet je de vorm wel bebloemen.