Tijd voor stoemp!
01 okt 2015
Kun je ook zo genieten van een heerlijk bord stoemp of stamppot? Met onze tips en recepten wordt hij nog lekkerder!
- Kies voor bloemige aardappelen (bijvoorbeeld bintje): die maken de puree lekker zacht. Stamp de aardappelen niet té fijn, in stoemp mogen nog wat brokjes zitten.
- Ga voor een verhouding van 1/3 groenten, 2/3 aardappelen – of meer groenten, als je dat lekker vindt. Meestal wordt er in stoemp maar één groente gebruikt, maar je zou ook een mengeling kunnen maken. Bijvoorbeeld aardappel, erwtjes en wortelen.
- Je kunt de groenten – als ze ongeveer even lang moeten koken als de aardappelen – samen in één pan garen, maar apart kan ook.
- Experimenteer eens met fijngesneden rauwe groenten of kruiden door je puree te roeren: vooral in de zomer wordt dat wel eens gedaan. Heel lekker is bijvoorbeeld puree met fijne ringetjes lente-ui en fijngesneden zongedroogde tomaatjes erdoor.
- Maak de puree smeuïg met een scheutje (liefst warme) melk en eventueel ook een klontje boter. Breng op smaak met peper en zout en eventueel ook wat nootmuskaat.
- Met stoemp kun je creatief zijn: verwerk er restjes groenten in, of gebruik stoemp in plaats van puree in een (oven)gerecht, om zo een extra portie groenten binnen te krijgen. Roer er blokjes gebakken spek of ham door. Of gebruik eens een pittige smaakmaker zoals mosterd.
- Stoemp is ook handig om kinderen te laten wennen aan de smaak van bepaalde groenten. Probeer bijvoorbeeld eens deze hamrolletjes met witloofstoemp. Wedden dat het een favoriet gerecht wordt?