Kruiden drogen: zo pak je het aan!
Verse kruiden kun je ook drogen, da’s dubbel genieten! Veel werk vraagt het niet, maar de meeste soorten vereisen wel een andere manier van drogen. Kruiden drogen is absoluut niet moeilijk. Ontdek hier hoe je met tijm en andere soorten kruid aan de slag kunt.
Kruiden drogen = knippen, drogen, gebruiken
Hoe droog je de kruiden nu het best? Kruiden drogen aan de lucht is de natuurlijke manier. Hang de takjes in bosjes ondersteboven op een donkere, luchtige, droge plek: een ongebruikte kamer of onder een afdak. Nooit in de zon! Laat ze twee weken hangen, tot je de blaadjes van de takjes kunt rissen.
Het kan ook sneller
Het voordeel: hoe sneller gedroogd, hoe meer aroma! Leg de kruiden op bak papier en laat ze een paar minuten drogen in de oven op hoge stand. Laat de ovendeur een beetje openstaan. En hou de kruiden in het oog, want het gaat snel. Draai ze ook één keer om.
Kruiden met een sterk aroma, zoals bonenkruid, laurier, munt, oregano, rozemarijn, tijm en salie, winnen gedroogd aan smaak. Andere soorten, zoals peterselie, bieslook en basilicum, verliezen bij het drogen veel van hun aroma; die vries je dus beter in.
1. Rozemarijn drogen
- Pluk de takjes in de herfst, droog ze op platen in het donker, in een goed verluchte kast.
- Gedroogde rozemarijn bewaar je koel en donker in een goed afgesloten pot.
Lekker bij:
- Rozemarijn is lekker in stoofschotels, bij aardappelen, soepen en lamsvlees. Daarnaast is het ook een onmisbaar kruid op de barbecue.
- Groenten, zoals erwten, bonen, champignons en bloemkolen worden extra smakelijk met een beetje rozemarijn. Als je rozemarijn laat meekoken, komt dit de smaak ten goede. Gebruik dit kruid met mate, de doordringende smaak gaat snel overheersen!
2. Tijm drogen
- Knip de verse takjes, indien mogelijk, zodra ze beginnen te bloeien. Hang ze in bosjes ondersteboven, bij een middelmatige temperatuur.
- Rits na twee weken de blaadjes eraf en wrijf ze eventueel fijn. Bewaar in een luchtdichte pot.
Lekker bij:
- Tijm doet het goed in tomatensaus, bij eieren, bij peulvruchten, en op gegrild vlees en gegrilde vis.
- Tijm is ook lekker bij champignons en aubergines.
- Zowel gedroogde als verse tijm mag lang meekoken: dit kruid past dan ook perfect in soepen, eenpansgerechten en sauzen.
3. Dille drogen
- Spreid de bruine zaadjes uit op papier en laat ze twee weken drogen zonder kunstmatige warmte.
- De blaadjes vries je in.
Lekker bij:
- Dille gaat goed samen met zuur: bij ingrediënten zoals azijn, yoghurt en zure room.
- Verse blaadjes doen het uitstekend in soepen, visschotels, bij mosselen en paling. Dillezaadjes maken bovendien zware schotels lichter verteerbaar, daarom passen ze goed in koolgerechten en bij vette vis.
4. Laurier drogen
- Droog de bladeren in laagjes op een plaat, in een niet té warme ruimte.
- Pers ze onder boeken om krullen te voorkomen.
- Gedroogde laurierbladeren bewaar je in een goed gesloten pot op een droog, donker plekje.
Lekker bij:
- Laurier geeft z’n typische aroma aan soepen, sauzen, eenpansgerechten, vlees, gevogelte, peulvruchten en marinades.
- Het is ook onmisbaar in het kruidentuiltje, dat bestaat uit een half laurierblad, twee takjes peterselie en een takje tijm. Met dit kruidenboeket geef je smaak aan wild, gevogelte, sauzen en soepen.
Meer lekkers met kruiden:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!