Vegan desserts: 15x plantaardig genieten
Een nagerecht zonder eieren, boter of (slag)room lijkt onmogelijk, maar toch is het helemaal niet zo moeilijk om vegan desserts te maken. Probeer eens een van onderstaande recepten; ze zijn overheerlijk en honderd procent plantaardig!
De lekkerste vegan desserts:
Laat je verrassen Γ©n inspireren door onze favoriete vegan desserts!
Hoe kun je eieren vervangen in vegan desserts?
Wil je toch een gekend recept gebruiken, maar het dan wel vegan-proof maken? Dat kan! Voor room, yoghurt, melk en boter zijn er al heel wat plantaardige varianten op de markt. En ook de eitjes kun je vervangen:
- Opgeklopt eiwit kun je makkelijk vervangen door aquafaba (= het vocht dat in een blikje kikkererwten zit), bijvoorbeeld bij tiramisu of chocomousse.
- Chia- en lijnzaad krijgen een pudding-achtige structuur wanneer je het laat weken in water, ideaal dus voor mousses.
- Appelmoes of een geprakte banaan kan een volledig ei vervangen. Het zorgt voor een smeuΓ―g en gebonden dessert, bijvoorbeeld in een bananencake of brownies.
- Voor cake en gebakjes kun je ook zijden tofu of plantaardige yoghurt gebruiken om de smeuΓ―gheid te garanderen. Voeg wel wat extra bakpoeder toe voor meer luchtigheid.
Ook een aanrader: vegan koekjes met royal icing
IngrediΓ«nten voor de koekjes:
- 400 gram bloem
- 150 fijne kristalsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- eiervervanger (bijvoorbeeld No Egg van Orgran, te koop bij o.a. Albert Heijn)
- 200 gram plantaardige boter
- 1/2 theelepel vanille-aroma
- materiaal: bakpapier, mengkom, koekjesuitstekers (verkrijgbaar bij gespecialiseerde webshops)
Zo maak je de koekjes:
- Laat de boter op kamertemperatuur komen en meng vervolgens met de suiker en vanillesuiker in een grote kom.
- Maak de eivervanger zoals op de verpakking en voeg toe aan de boter en suiker. Doe ook het vanille-aroma erbij.
- Voeg beetje bij beetje de bloem toe tot je een deegbal krijgt.
- Doe het deeg in een afgesloten bakje en laat een uurtje rusten in de koelkast.
- Laat daarna het deeg weer op kamertemperatuur komen en rol het uit.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
- Strooi wat bloem op je werkvlak en rol het deeg uit.
- Steek de vormpjes uit en leg ze op de bakplaat.
- Bak de koekjes ongeveer 13 Γ 14 minuten. Opgelet, de baktijd verschilt per oven. Als de randen lichtbruin beginnen te kleuren mogen de koekjes er uit.
- Laat ze volledig afkoelen alvorens ze te versieren.
Dit heb je nodig voor de royal icing:
- 500 g poedersuiker (+ extra om je icing dikker te maken)
- 100 ml aquafaba (= het vocht van kikkererwten)
- citroensap of water (om de icing dunner te maken)
- voedselkleurstof (verkrijgbaar bij gespecialiseerde webshops)
- materiaal: mengkommetjes, spatel, spuitzakjes
Zo maak je het:
- Mix de aquafaba tot het schuimig wordt. Zeef de poedersuiker en voeg het toe aan de aquafaba zodat je een dik, wit glazuur krijgt. Om de icing dikker te maken, voeg je wat extra poedersuiker toe en om de icing dunner te maken, voeg je water of citroensap toe.
Geen zorgen, het glazuur smaakt lekker zoet en niet naar kikkererwten. De smaak wordt gemaskeerd door de suiker (en eventueel door het citroensap).
Aan de slag met de icing:
- Verdeel wat van de witte icing over de kommetjes, voeg de kleurstof toe en meng goed.
- Doe de gekleurde icing in een spuitzak en knip een klein stukje van de punt van de zak, zodat er een beetje icing uitkomt. Het gaatje hoeft maar 1 Γ 2 millimeter groot te zijn, knip er dus niet te veel af.
- Versier de koekjes naar hartenlust en laat een nachtje drogen zodat de icing volledig kan uitharden.
- Bewaar de koekjes in een luchtdichte doos.
Meer dessertrecepten:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!