Oei, er drijven witte velletjes in de azijn! Wat je moet weten over de azijnmoeder
© Wout Hendrickx

Goed om te weten: wat zijn die witte velletjes in azijn?

Heb jij soms ook van die kleine paniekmomentjes in de keuken? Zoals wanneer er opeens iets raars in de azijn drijft? Adem in, adem uit: het kan geen kwaad volgens culiredactrice Sofie!

Lezeres Bieke: “Er zitten witte velletjes in mijn azijn, maar de houdbaarheidsdatum is niet overschreden. Kan ik ’m nog gebruiken?”

Culiredactrice Sofie: “Ja, je kunt ‘m nog gebruiken. De vlokken die je ziet – de ‘azijnmoeder – zijn volkomen natuurlijk en kunnen geen kwaad. Ze ontstaan in azijn, maar ook in wijn en andere licht alcoholische dranken waarin de suiker of alcohol niet volledig gefermenteerd zijn. Je kunt ze uit de azijn zeven en er nieuwe azijn mee maken. Maar je mag ze ook gewoon laten zitten, je azijn blijft gewoon bruikbaar.”

Goed teken

“Vlokjes in de azijn zijn trouwens een goed teken: je hebt een op authentieke wijze gemaakte azijn te pakken, geen industriële variant! Dat komt de smaak ten goede, en ook die van de vinaigrettes, marinades of opgelegde groenten die je ermee maakt.”

Ook een vraag voor Sofie? Stuur ze naar lekker@libelle.be en wie weet zie je ze binnenkort beantwoord.

Hiervoor kun je azijn gebruiken

Weet je wat je nog allemaal kunt doen met azijn?

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."