Hoe kun je verse kruiden bewaren?
Wanneer het warmer begint te worden, kan het opeens hard gaan in je kruidentuin. Wat doe je met al die peterselie, dragon en basilicum, want weggooien is zonde, toch? Hoe kun je die verse kruiden bewaren? Culiredactrice Sofie weet raad.
Lezeres An: “Help, mijn kruidentuintje ontploft! Hoe kan ik al die lekkere tuinkruiden bewaren voor later?”
Sofie: “De meeste kruiden kun je makkelijk drogen. βHardeβ kruiden zoals tijm en rozemarijn bind je met de steeltjes tot een bosje en laat je ondersteboven drogen op een warme droge plek. βZachteβ kruiden zoals basilicum en munt haal je van de takjes, je legt ze open op een rooster op een laagje keukenpapier en laat ze op de vensterbank of een andere warme plek goed drogen. Bewaar ze in potjes.
Ook invriezen kan: peterselie stop ik bijvoorbeeld gewoon in een diepvrieszak, met steeltjes en al, en laat ik bevriezen. Voor gebruik sla je de zak een paar keer tegen het werkblad of je duwt βm plat tussen je handen, en je hebt meteen βgehakteβ peterselie. Andere kruiden kun je fijnhakken, verdelen over ijsblokjesvormpjes en overgieten met olijfolie. Lekker als basis voor je soep of saus!”
Nog enkele ideetjes om verse kruiden te bewaren
Ook een vraag voor Sofie? Stuur ze naar lekker@libelle.be en wie weet zie je je vraag binnenkort beantwoord!