vinologe rosé
Foto’s: Ann De Wulf

“Van wijn genieten zit hem vaak in het moment: met wie je ’m drinkt, in welke omgeving…”

Door Herte De Cleyn

Een sprankelende rosé uit Italië, een topper uit Nieuw-Zeeland, eentje met een verhaal uit Frankrijk… Samen met hoofdredactrice én proefkonijn Karen stelde vinologe Heleen een heerlijk Libelle-pakket roséwijnen samen. Maar hoe doe je dat, wijn kiezen?

Wie is Heleen Van Kuik-Bollen?

• Geboren in 1986 in 
Lochem (Nederland).
• Studeerde journalistiek en werkte ruim tien jaar achter de schermen bij meerdere tv-programma’s.
• Studeerde aan de Wijnacademie voor vinoloog.
• Werkt sinds 2019 bij
wijnbeurs.be.
• Schrijft over wijn op haar Instagrampagina (@Wijndummy) en op wijnbeurs.be.

Wie van een lekker wijntje houdt, zal stikjaloers zijn op Heleen. Dag in dag uit wijn mogen proeven, beoordelen, er vol enthousiasme over schrijven… Je zou van minder door het leven walsen.

Heb je die passie voor wijn van thuis uit meegekregen?

Heleen: “Nee, helemaal niet. Mijn ouders dronken weleens een glas bij het eten, maar
ze waren er niet echt mee bezig. Ik ben nu degene die hén wat kennis bijbrengt. (lacht) Zelf dronk ik graag een wijntje op café of 
op restaurant, maar mijn liefde is pas echt ontstaan toen ik, een jaar of tien geleden, door een kruiswoordpuzzel in te vullen een wijnproeverij aan huis won. Hoe het toeval 
je leven kan bepalen… Die vrouw vertelde
in geuren en kleuren over de wijnen die ze had meegebracht, en haar enthousiasme was zó aanstekelijk. Er ging voor mij een wereld open waarover ik absoluut meer wilde weten.

Ik volgde hier en daar een cursus en begon met een wijnblog om mensen te helpen die ook in wijn geïnteresseerd waren en er meer over wilden weten. Uiteindelijk heb ik aan de Wijnacademie een cursus vinologie gevolgd. Elk vrij uur was ik aan het studeren, maar ik vond het allemaal geweldig. Eens ik mijn 
diploma behaald had, heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en ben ik een job gaan zoeken in de wijnwereld. Zo ben ik bij wijnbeurs.be terechtgekomen. Een droomjob voor iemand die gek is op wijn.”

Ik snuffel echt aan alles, van groenten en fruit, 
tot zelfs de schors van een boom in het bos

Wanneer had je door dat je een neus hebt voor wijn?

“Wijn beoordelen gaat niet vanzelf. In het begin is het heel moeilijk: er komt veel op 
je af, en ik dacht: hoe kan het dat sommige mensen al die geuren zoals groene appel of abrikoos kunnen herkennen in een wijn? Maar het is puur training. Online kun je een ‘aromawiel’ vinden, waarop alle mogelijke geuren vermeld staan. Dat legde ik naast het glas dat ik aan het proeven was. En dan was het trial-and-error.

Zo heb ik in mijn hoofd een bibliotheek aan geuren opgebouwd, die nog steeds aangevuld wordt. Wat ik ook doe: ik ruik continu aan dingen. Aan groenten, fruit, koffie of wat dan ook: ik snuffel eraan. Ook als ik in het bos ga wandelen, ruik ik aan alles. Het is pas door echt aan het mos, de schors van een boom of de bladeren op de grond te ruiken dat je die individuele geuren echt leert kennen. Het ging op den duur zo ver dat ik mijn koffie begon te walsen in mijn kopje, maar dat is natuurlijk ook niet echt de bedoeling.” (lacht)

Je hebt van je passie je beroep kunnen maken en werkt nu bij wijnbeurs.be. Hoe ziet een doorsnee werkdag er voor jou uit?

“Wijnbeurs is een online wijnwinkel in België en Nederland, en het is mijn taak om nieuwe wijnen te zoeken en ze te beschrijven voor de website: wat kun je proeven, wat ruik je, wat kun je bij deze wijn eten? Wijn en gerechten combineren is best wel een kunst, dus het is mooi als je een handvat kunt bieden aan de mensen. Maar het kan dus zomaar gebeuren dat ik om negen uur ’s morgens al wijn aan het proeven ben. Daarna doe ik schrijfwerk, ga ik na welke wijnen er nog ontbreken in ons assortiment… De bedoeling is om naast de wijnen die hun diensten al bewezen hebben, zoals die uit Bordeaux en de Bourgogne, ook spannende nieuwe vondsten te doen.”

In het gewone leven merk ik toch dat de ober vaak eerst de wijn aan mijn man zal presenteren – er is nog wat werk aan de winkel

Er zijn ergere jobs! Maar is het niet toch nog steeds een mannenwereld?

“Vrouwen kunnen beter ruiken en proeven dan mannen en toch zijn er in de wijnwereld meer mannen. Het is wel al beter dan vroeger, maar er mogen gerust nog wat vrouwen bijkomen! Ik denk dat vrouwen op een andere manier naar wijn kijken. Rustiger, met oog voor het verhaal van een wijn en voor de prijs-kwaliteitverhouding. Maar toch merk
ik ook in het gewone leven dat de ober nog steeds de wijn of de wijnkaart eerst aan mijn man zal presenteren. Alsmaar minder vaak, gelukkig, maar er is toch nog wel wat werk aan de winkel.”

Welke rol speelt wijn in je leven: sta je er ’s ochtends mee op en ga je ermee slapen?

“In de woonkamer hebben we een mooie houten wijnkast, waarin onze wijn in laagjes onder elkaar ligt, de capsules allemaal mooi naast elkaar. Als ik ontbijt, is dat dus al met zicht op wijn. Maar omdat ik al de ganse 
dag bezig ben met wijn – woensdag is bijvoorbeeld zo’n dag dat we van negen uur ’s morgens tot drie uur in de namiddag aan het proeven zijn – durf ik ’s avonds weleens een biertje te drinken.”

Ik heb al zo’n 7000 wijnen geproefd – maar niet allemaal opgedronken uiteraard, bij het proeven spuw ik de wijn weer uit

Heb je een idee hoeveel flessen wijn je zo in huis hebt? En hoeveel je er in je leven al geproefd hebt?

“Er passen 38 flessen in die houten kast, en dan heb ik in mijn werkkamer nog een paar dozen onder mijn bureau staan. Niet om er stiekem van te drinken, gewoon als voorraadje. (lacht) Want ik wil geen lege gaten in mijn wijnkast. En hoeveel ik er al gedronken heb? Op mijn werk worden er jaarlijks zo’n zevenduizend wijnen blind geproefd, gelukkig zijn we met een heel team en wisselen we elkaar af. Bij een grote proeverij staan er soms zestig tot tachtig wijnen op de proeftafel, daar ben ik achteraf echt bekaf van. Ik denk dat ik al bij al toch al zo’n zes- à zevenduizend wijnen geproefd heb. Maar niet allemaal 
opgedronken hé, bij het proeven spuw ik 
de wijn natuurlijk weer uit.”

Ik denk dat vrouwen op een andere manier naar wijn kijken. Rustiger, met oog voor het verhaal én de prijs

Ik neem aan dat wijn voor jou meer is dan alleen een lekker glaasje bij het eten. Wat betekent wijn voor jou?

“Verrast worden. En verhalen. Die van de wijn of de wijnmaker, maar ook het eigen verhaal dat ik bij een bepaalde wijn heb. Omdat er een gelukkige herinnering aan vasthangt, bijvoorbeeld. Want het zit ’m vaak in het moment: met wie je ’m drinkt, in welke omgeving… Vandaar dat de wijn die
je op vakantie drinkt altijd lekkerder smaakt dan de doos die je dan meeneemt naar huis.

Mijn mooiste wijnherinnering is die aan de rosé cava die mijn partner had gekocht op vakantie in Portugal, toen hij mij ten huwelijk vroeg. Het was een lekkere wijn, geen uitzonderlijke, maar de kurk koester ik voor het leven. Ik kan het niet over mijn hart krijgen om die weg te gooien. Met de opleiding 
hebben we ook een wijnreis gemaakt naar
de Champagne en Bourgogne. Ik leerde er zulke lieve wijnmakers kennen, kon rechtstreeks proeven uit de tank of het vat waarin de wijn gemaakt wordt. Dat was zo uniek, waardoor de wijn extra lekker smaakte.”

Een ‘wit wijntje’ is echt een begrip, vooral 
bij vrouwen. Zelf heb ik rode wijn ook moeten leren appreciëren. Hoe komt dat?

“Ik denk dat witte wijn vriendelijker is. In 
rode wijn zitten meer tannines door de manier waarop hij gemaakt wordt, met de schil en de pitjes er nog bij. Dat maakt rode wijn krachtiger, en niet iedereen vindt dat lekker. Het alcoholgehalte van rode wijn is meestal ook hoger, terwijl witte wijn zoals chardonnay en pinot grigio echt makkelijke, toegankelijke wijnen zijn. Smaken verschillen natuurlijk, maar die twee gaan er bij iedereen makkelijk in. Bij rode wijn moet je vaak ook toch iets eten om ’m wat toegankelijker te maken.”

Zet je rode wijn nooit naast een warme radiator, in de zon of dicht bij het fornuis. Behalve als je tijdens het koken al eens wilt voorproeven natuurlijk

Mijn ouders zetten de wijn die ze ’s avonds wilden drinken ’s morgens al bij de verwarming. Later heb ik geleerd dat dat fout is.

“Veel mensen drinken witte wijn te koud of rode wijn te warm. Er wordt gezegd dat je rode wijn op kamertemperatuur moet drinken, maar dat stamt uit een tijd dat er nog geen centrale verwarming was. Zet je wijn dus niet naast een warme radiator, in de zon of dicht bij het fornuis. Behalve als je tijdens het koken al eens wilt ‘voorproeven’, natuurlijk. (lacht) Mensen pakken een wijnglas ook vaak vast bij de kelk in plaats van bij de steel, maar zo warm je de wijn ook op. Zelf schenk ik in de zomer altijd maar een klein beetje in en laat ik de fles zoveel mogelijk in de koeler of de koelkast staan. Want van warme rosé wordt niemand blij. Maar ik wil niemand vertellen wat ze moeten doen. Doe vooral waar je zelf zin in hebt.”

Over wijn wordt inderdaad veel gepalaverd, in mijn ervaring een beetje zoals bij mannen aan de barbecue: ze hebben er allemaal hun mening over en verkondigen die ook luid.

“Terwijl het uiteindelijk alleen hierop neerkomt: vind je de wijn lekker of niet? Het is allemaal een kwestie van smaak. Dat is ook de raad die ik aan klanten, familie en vrienden geef: leer je eigen smaak kennen zodat 
je weet wat jij lekker vindt. En tegelijk zeg ik: wees niet bang om nieuwe dingen te ontdekken om zo nóg meer lekkere wijnen te leren kennen. Sommige mensen kopen steeds dezelfde wijn, omdat ze weten dat ze die lekker vinden. Daar is niet per se iets mis mee, maar ik vind het toch een beetje jammer omdat je dan misschien andere wijntjes laat liggen die je nóg lekkerder zult vinden.”

Wij proeven onze wijnen altijd blind, zo worden we niet afgeleid door het etiket of de naam van het château

Onze artdirector op het werk laat zich leiden door het etiket. Ze koopt dan een wijn die Adobe heet, naar het computertekenprogramma, of een die een heel mooi etiket heeft. Ik vermoed dat jij andere criteria hebt?

“Ik snap dat mensen op etiket kiezen, want
als je een wijn op tafel zet, is het toch ook prettig dat die een fleurig etiket heeft of in een mooie fles zit. In de supermarkt staan ook zoveel wijnen, waar moet je je anders 
op baseren? Maar zegt het iets over de wijn? Nee, dat ook weer niet. (lacht) Zelf kies ik op druif en regio. Bij wijnbeurs.be proeven we al onze wijnen sowieso blind. Zo selecteren we puur op de kwaliteit van de wijn in het glas en worden we niet (af)geleid door het etiket of de naam van het château.”

Er komen steeds meer alcoholvrije dranken op de markt. Ben je daar een liefhebber van?

“Goede alcoholvrije bieren zijn er al wel, maar de wijnen lopen voor mijn gevoel een beetje achter. Er zijn wel al een paar mooie bubbels zonder alcohol. Daar kun je veel mee, zoals heerlijke mocktails maken.”

Rosé heeft zoveel troeven. Je kunt 
’m het hele jaar door drinken en hij past bij heel wat gerechten

Samen met hoofdredactrice Karen heb je de roséwijnen van ons Libelle-pakket gekozen. Er was een tijd dat rosé het kneusje van de wijnwinkel was, maar dat is nu wel anders.

“Er was inderdaad een tijd dat er op de terrassen een rosé werd geschonken waarvan 
je dacht: nee, dit is het niet. Vaak ook te zoet. Maar rosé heeft zóveel troeven. Je kunt het het hele jaar door drinken, hij past bij heel wat gerechten… Je ziet rosé dan ook steeds vaker opduiken bij de ‘aangepaste wijnen’ op restaurant. Bij tonijn, bijvoorbeeld, is rosé fantastisch. Vooral de rosés die bleek zijn van kleur, zijn helemaal hip & happening.”

Waar heb je zelf op gelet bij het proeven voor het Libelle-pakket?

“Dat het een mooie combinatie is, met zes verschillende wijnen, waarmee je iets kunt. Met de bubbel kun je je gasten ontvangen of iets vieren. Er zit een Franse bij, een Spaanse, eentje uit Nieuw-Zeeland. Uitstekende frisse
en strakke wijnen.”

Sommige mensen kopen steeds dezelfde wijn, maar zo laat je misschien
een nóg lekkerder flesje liggen!

En ook wijnen met een bijzonder verhaal, zoals jij belangrijk vindt?

“O ja, zoals numéro 20 (vingt), de rosé uit de Provence. In de wijnkelder dachten ze na over een naam voor hun nieuwe wijn en een van de vrouwen daar wilde iets iconisch à la ‘Chanel n°5’. Vingt en vin klinken in het Frans hetzelfde, dat vind ik wel grappig. De rosé uit Nieuw-Zeeland is dan weer een ontdekking. 
Het is een wijn die je kunt spiegelen aan de Whispering Angel, een van de meest populaire en beroemde rosés uit de Provence, waar je gemakkelijk 25 euro voor betaalt. Op de luxejachten in de Méditerranée willen ze allemaal alleen maar die. Maar onze Nieuw-Zeelandse rosé kan er met gemak naast gaan staan, voor een veel aantrekkelijkere prijs. En daar kunnen alle Libelle-lezeressen straks van genieten!”

Vinoloog, oenoloog of sommelier?
Sommelier: werkt in de horeca, stelt de wijnkaart samen en geeft advies over de lekkerste wijn bij een bepaald gerecht.
Vinoloog: een gediplomeerd wijnkenner. Kent alles over de druivenrassen, de regio’s, de invloed van het klimaat op de druiven…
Oenoloog: heeft een (universitair) diploma en kent alle ins en outs van de wijnbouwtechniek en de bewaring van wijn. Deze opleiding kun je maar in een paar landen volgen.

Meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."