Vis bereiden in een grillpan: zo valt hij niet uit elkaar!
De grillpan is een geliefde keukentool onder (amateur)koks. ZΓ©ker in de gezonde keuken. Niet verwonderlijk, want je hebt weinig tot geen vetstof nodig Γ©n dankzij de hitte gaan er geen voedingsstoffen verloren. Maar wil je vis grillen, dan kan het al eens mislopen!
Vis grillen is heerlijk, maar het kan al eens uitmonden in een boeltje, omdatΒ je vis blijft kleven aan de panΒ of uit elkaar valt. Maar dat is nu verleden tijd, want we begeleiden jou met onze tips naar een heerlijk stukje gegrilde vis!
Vis grillen: zo lukt het altijd!
- Laat de grillplan goed heet worden. Controleer door er wat water in te spetteren. Verdampen de waterdruppels onmiddellijk? Dan is je pan klaar voor gebruik!
- Dep je visfilets goed droog met wat keukenpapier. Gril je vis op het vel? Maak dan een insnijding om te vermijden dat de vis opkrult.
- Olie of boterΒ in een goede grillpan met anti-aanbaklaag? Dat isΒ niet nodig. Wil je toch wat extra vettigheid? Bestrijk dan wat olie op je vis. Let ook op: kruid de vis niet vooraf, want de hitte verbrandt kruiden.
- Leg de vis op de grillplaat en laat 1 Γ 2 minuten bakken. Draai de vis een halve slag, zodat je van die mooie grill-lijntjes krijgt. Draai de vis om en grill de andere kant op dezelfde manier.
PS Grote stukken vis krijg je niet gaar in een grillpan. Ze verbranden aan de buitenkant nog voor de binnenkant gaar is! Je kunt ze bestΒ eerst grillen en vervolgens afgedekt verder laten garen in een voorverwarmde oven op 200Β°C.
De Libelle-redactie tipt:
Redactrice Rani: “Ik probeer zo gezond mogelijk te koken, en door te grillen kom je al een heel eind. Je hebt weinig tot geen vloeistof nodig, en je vis barst van smaak! Maar een geslaagd grillgerechtje vereist natuurlijk een goede grillpan! Ik gebruik graag de grillpan van Beka. Dankzij zijn vierkante vorm heb je meer grilloppervlakte en de antiaanbaklaag bespaart me heel wat afwas!”
Redactrice Rani: “Grillmaster in wording? Kinderspel, dankzij deze pan!”
Grillpan + sponsjes (β¬Β 74,95 – bekijk het hier)
Op de grillpan: wijting
Vis van het Jaar
Waarom wijting? Deze zilverkleurige vis werd doorΒ VLAM (Vlaams Centrum voor Argo- en Visserijmarketing) uitgeroepen tot dΓ© Vis van het Jaar. Het visje is familie van de kabeljauw en reuze populair in de Franse keuken, maar bij Belgische gezinnen belandt ‘ie amper op het bord. Zo kochten slechts 5% van de Belgische gezinnen in 2018 wijting!
Veelzijdige vis
Wijting is dus een onderschatte vissoort, en geheel onterecht. Het visje is een lekker Γ©n goedkoper alternatief voor kabeljauw, metΒ mager en licht verteerbaar visvlees.
De vissoort wordt vooral gebruikt voor ‘kibbeling’, ‘fish and chips‘ of in een bouillabaise. Maar wij eten hem het liefst gegrild!
En grillen maar!
Gegrilde wijting, een beetje dille en schijfjes citroen: dit gerecht is om vingers en duimen bij af te likken. Smakelijk!
Bron: VLAM.be en Lekkervanbijons. Beeld: GettyImages
Ook lekker met vis:
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!