magere of volle yoghurt

Volle, magere, Griekse of Turkse: welke yoghurt is het gezondst?

Door De Redactie

Je hebt Griekse, Turkse, Bulgaarse en Hollandse yoghurt. En dan is er ook nog kefir. Maar wat is nu de gezondste yoghurtvariant?

Volgens het Voedingscentrum maakt het voor je gezondheid waarschijnlijk weinig uit of je nu Bulgaarse, Griekse of Turkse yoghurt eet. Elke yoghurtsoort is in principe gezond, omdat het gefermenteerd is. Je darmen kunnen het zure goedje makkelijker verteren dan andere zuivelproducten, waardoor de voedingsstoffen uit yoghurt ook beter worden opgenomen dan die uit bijvoorbeeld melk.

Vet maakt het verschil

Waar je wél op kunt letten, is het vetpercentage. In yoghurt zitten namelijk overwegend verzadigde vetten, waarvan wetenschappers zeggen dat ze het cholesterolgehalte in het bloed verhogen. En de ene soort yoghurt bevat meer van deze slechte vetten dan de andere. Zo ligt het vetpercentage van Bulgaarse, Turkse of Griekse yoghurt rond de tien procent (maar je hebt ze ook met minder vet), terwijl een ‘gewone’ volle yoghurt zo’n drie procent vet bevat. Met hooguit een half procentje vet is normale magere yoghurt de gezondste keuze, stelt het Voedingscentrum.

Griekse yoghurt en kwark: meer eiwitten

Maar magere producten vullen over het algemeen wel minder goed. Dat probleem heb je waarschijnlijk minder met magere Griekse yoghurt en nóg minder met magere kwark. Deze bevatten namelijk ook weinig vet, maar wél veel meer eiwitten dan gewone magere yoghurt, zo lezen we in de Voedingswaardetabel. En eiwitten zorgen voor een vol gevoel.

Kefir

Kun je niet goed tegen lactose? Dan is kefir zeker het proberen waard. Dit drankje komt oorspronkelijk uit de Kaukasus en naast de melkzuurbacteriën die ook in gewone yoghurt zitten, zitten er ook gisten in. Deze produceren een speciaal enzym (lactase) dat lactose ‘opeet’, waardoor het gezonder is voor mensen die melk of gewone yoghurt moeilijk kunnen verteren. De smaak is wel even wennen. Het bevat wat koolzuurgas en alcohol, waardoor het een licht tintelende smaak heeft. Kefir bevat zo’n 3,5 procent vet.

Bron: Magriet.nl

Ideeën met yoghurt

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."