Waarom prikt je mond na het eten van ananas?
Veel mensen denken allergisch te zijn aan ananas of vermoeden dat de ananas te onrijp is. Maar wat blijkt? Ananas is rijk aan bromelaรฏne, een enzym dat in sneltempo eiwitten afbreekt. Wanneer je in een stuk ananas bijt, start deze werking onmiddellijk. Daardoor voelt het tere vlees van het gehemelte (dat ook uit eiwitten bestaat) snel ruw en pijnlijk aan.
Maar geen nood, ons gehemelte herstelt zo snel, dat je de dag nadien weer naar een stukje ananas kunt grijpen. De nadelen wegen immers niet op tegen de (lekkere en gezonde) voordelen, toch?
Geneeskrachtige werking
Vooral de stam van de ananas zit vol bromelaรฏne en hoewel het vervelende neveneffecten kan teweegbrengen, heeft dit enzym geneeskrachtige eigenschappen:
- Zo helpt bromelaรฏne goed tegen een indigestie, wat logisch is als je weet dat het eiwitten afbreekt bij de vleet.
- Het enzym is ook een natuurlijke ontstekingsremmer. Vroeger schreven dokters zelfs standaard ananas voor tegen gezwollen sinussen.
Belangrijk: ananas is uiteraard geen medicijn, maar is wel een aangenaam, lekker hulpmiddeltje.
Vervelend gevoel vermijden
Ben je het gevoel toch liever kwijt dan rijk? Dan kun je de enzymen vermijden door de ananas goed te bakken, grillen of koken.
De hitte breekt de bromelaรฏne af. Wie liever van een frisse ananas smult, kan nauwkeurig al het vruchtvlees rondom de stam snijden, omdat die de grootste dosis van het prikkende stofje bevat. Let wel: nauwkeurigheid is van groot belang, want zelfs een kleine hoeveelheid kan reeds voor irritatie zorgen.
Zin in een simpel maar origineel ananasreceptje? Smakelijk!