Goeie vraag: wat serveer je bij ratatouille?
Zo’n lekkere ratatouille boordevol zomergroenten… Heerlijk! Maar wat serveer je er eigenlijk bij? Dit vindt culiredactrice Sofie ervan.
Lezeres Lena: “Welk vlees kan ik bij ratatouille serveren, en doe ik het in dezelfde kookpot of apart?”
Sofie: “Een ratatouille is een stoofpotje van ProvenΓ§aalse zomergroenten zoals tomaat, aubergine, courgette, ui en knoflook. Soms worden er ook paprikaβs aan toegevoegd, en ProvenΓ§aalse kruiden, natuurlijk. Het recept komt uit de regio rond Nice. Vlees is geen onderdeel van het oorspronkelijke recept.”
Hoe maak je ratatouille?
“Voor ratatouille snij je de groenten in grove stukken. Het is de bedoeling dat het een stoofpotje wordt, geen saus. Je stooft ze, met smaakmakers zoals knoflook en ui, aan in olijfolie, kruidt ze met ProvenΓ§aalse kruiden (denk aan tijm, rozemarijn, oregano …) en laat alles zachtjes beetgaar sudderen.”
Wat past erbij?
“Ratatouille is met wat pasta, rijst of stokbrood een (vegetarische) maaltijd op zich, maar je kunt er natuurlijk ook een stukje vlees of vis bij serveren. Het is onder meer lekker bij kip, biefstuk, varkensvlees of bij een stukje gegrilde vis.
Je kunt ratatouille warm of koud eten. Handig voor een meeneemlunch, bijvoorbeeld.”
Probeer ratatouille eens op deze manieren
Ook een vraag voor Sofie? Stuur ze naar lekker@libelle.be en wie weet zie je ze binnenkort beantwoord.