Wat vertelt de verpakking van gerookte zalm?
Sockeye, droog gezouten, traditioneel gerookt... Een blik werpen op de verpakking van je zalm, kan je veel vertellen.
• Wilde zalm of kweekzalm ('aquacultuurproduct'). Wilde zalm is lekkerder. Hij heeft, vrij in de natuur, ook een beter leven dan kweekzalm. Tegelijkertijd is hij schaarser en daardoor duurder dan kweekzalm. Kies je voor kweekzalm, ga dan altijd voor zalm met een label dat aantoont dat de vis op een verantwoorde manier gekweekt wordt, bijvoorbeeld het MSC keurmerk, of voor een biolabel.
• Herkomst. Kies liever voor kweekzalm uit de Atlantische Oceaan dan uit de Stille Oceaan. Ga je voor wilde zalm, kies dan voor Alaskazalm (Sockeye).
• Droog gezouten. Dat betekent dat de zalm op de traditionele manier ingewreven is met zout, waardoor hij smaakvoller is.
• Traditioneel gerookt. Dat betekent dat er rook van beuken- of eikenhoutschilfers is gebruikt om smaak te geven, en geen kunstmatige aroma's.
• Met de hand versneden. Zo verliest de vis het minste kwaliteit.