Een weekmenu opstellen: dit zijn de voordelen en zo doe je het
Wat eten we vandaag? Het is zowat de meest gestelde vraag in elk gezin. Daarom is het een goed idee om een weekmenu te gaan opstellen. Je hoeft dan niet lang na te denken wat je gaat eten én je kookt een stuk gevarieerder. We vertellen je graag hoe je aan de slag gaat!
Waarom een weekmenu opstellen?
Geen stress meer
Als je na een lange werkdag nog moet beslissen welke maaltijd je op tafel gaat toveren, kan dat behoorlijk stressvol zijn. Bovendien is de kans groot dat je niet alle ingrediënten in huis hebt en je nog snel naar de winkel moet hollen. Een weekmenu bepaal je op voorhand, zodat je ’s morgens exact weet wat je diezelfde avond kunt koken met de ingrediënten die je al eerder in huis haalde. Weg stress!
Meer tijd
Plan je je weekmenu op voorhand, dan kun je op dagen dat er ’s avonds niet veel op de planning staat een extra portie koken die je in de diepvries steekt of de volgende dag kunt meenemen als lunch.
Kook en eet gezonder
Ga je aan de slag met een weekmenu, dan neem je de tijd om na te denken over wat je wilt eten. Dat resulteert meestal in gezondere en meer gevarieerde menu’s omdat je bewust kiest en plant.
Een weekmenu opstellen: zo ga je te werk
- Kies een vaste dag of avond uit om je weekmenu – eventueel samen met je partner – op te stellen. Vergeet niet om de agenda’s en planningen erbij te nemen. Zo zie je meteen wanneer je veel of weinig tijd hebt om te koken. Staat er een sporttraining van de kinderen op de planning, dan kies je beter voor een lichte maaltijd die snel klaar is. Op een eerder rustige avond kun je uitgebreider koken of een extra portie klaarmaken voor in de diepvries.
- Weet je niet wat je moet klaarmaken? Het internet is de ideale inspiratiebron om je weekmenu te kunnen opstellen. Vaak kun je je zoektocht verfijnen door te selecteren op ingrediënten, de moeilijkheidsgraad of de duurtijd. Zorg dat er voldoende variatie in zit en dat de maaltijden gezond zijn.
- Plan ‘vaste waarden’ in, zoals een verwenmoment of een vegetarische dag. Het hoeft niet steeds hetzelfde gerecht te zijn op een vaste dag, maar misschien is donderdag voor jou de ideale dag om vlees achterwege te laten en mogen op vrijdag de touwtjes wat losser?
- Neem voor je aan de slag gaat een kijkje in de koelkast. Wat heb je nog in voorraad en hoe kun je er creatief mee aan de slag de komende week? Hou daar zeker rekening mee bij het opstellen van je boodschappenlijstje.
- Plan wekelijks een restjesdag in. Je hebt vast nog wat restjes over waarmee je creatief aan de slag kunt om een lekkere maaltijd klaar te maken. Zo vermijd je dat je etenswaren aan het einde van de week moet weggooien. Werd je planning overhoop gegooid doordat je moeder ineens voorstelde om bij haar te blijven eten? Dan kun je de gerechten die je voorzien had gewoon op kliekjesdag opeten.
- Ga voor een handige planner. Via je zoekmachine vind je oneindig veel voorbeelden van templates of printables waar je onmiddellijk mee aan de slag kunt. Op Libelle Lekker kun je makkelijk je eigen weekmenu samenstellen. Met een paar simpele kliks heb je zo een gevarieerd én overheerlijk weekmenu.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Aanrader: onze collega’s van Libelle Lekker stellen iedere week een weekmenu samen. Neem zeker een kijkje, of schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang het iedere week in je mailbox.
Nog meer genieten van lekker eten
- Simpel slank weekmenu: 7 dagen lekker eten én afvallen
- Stoemp: 10x comfortfood om van te genieten
- Italiaans koken: 10 heerlijke traditionele recepten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!