Welk gehakt voor welke bereiding?
Gehakt is van oudsher een restproduct, gemaakt van de minder geliefde delen van het dier, bijvoorbeeld het wat taaiere nekvlees. Je kunt het gehakt ofwel puur kopen (van uitsluitend varkens-, runds- kippen- of lamsvlees), ofwel gemengd (runds-, kippen- of lamsgehakt, half-om-half met varkensgehakt).
Puur varkensgehakt
… is het vetst; er smelt dus een flink deel van weg tijdens de bereiding. Daarom wordt er voor gehaktballen of vleesbrood best een ei en wat broodkruim in verwerkt; deze zorgen voor de nodige binding en voorkomen dat lekkere vleessappen verloren gaan. Bijkruiden hoeft doorgaans niet, want dit gehakt wordt gekruid verkocht.
Truc: omwikkel gehaktbrood met sneetjes spek, voor extra smaak en een sappig resultaat. Of verpak het in bladerdeeg; ook dat houdt de sappen in het vlees.
Puur rundergehakt
… is mager en kan ook rauw gegeten worden (de zogenoemde tartaar). Rundergehakt wordt niet gekruid verkocht, en kan dus wel wat smaakmakers gebruiken. Hou er rekening mee dat gebakken rundergehakt snel uitdroogt. Rundburgers blijven daarom best een beetje rosΓ© vanbinnen.
Tip: voor taco, tortilla of burrito is rundergehakt een prima keuze. Roer er na het bakken een zakje Mexicaanse kruidenmix door en zoveel water als er op het zakje vermeld staat. Even laten pruttelen en klaar is je vulling!
Puur kalfsgehakt
… is een veilige keuze qua smaak, ook al omdat dit gehakt doorgaans maar heel voorzichtig gekruid in de rekken belandt. Ook dit gehakt is heel mager. Omdat het vlees lichter van kleur en smaak is dan rundvlees, hou je de kruiding ook liefst zo subtiel mogelijk: flink wat peper en zout, dat wel, maar verder zijn vers gesnipperde tuinkruiden een goed idee.
Tip: voor wie houdt van de oervlaamse keuken, gaat er niks boven een sappige kalfsburger met primeurbloemkool en bechamelsaus. En met erwtjes en worteltjes is deze burger een absolute kinderfavoriet.
Puur kippengehakt
… is een gezond alternatief voor wie niet altijd rood vlees wil eten. Doordat dit gehakt even lekker op smaak is gebracht, proef je bijna het verschil niet met gemengd gehakt. Wat de bereiding betreft, zijn er wel degelijk verschillen: wil je er balletjes van rollen, doe dit dan snel, want het vlees wordt door de warmte van je handen snel slap. Ook dit gehakt kan wel wat extra kruiding verdragen.
Tip: maak een makkelijke en snelle variant van kip met kerrie door een flinke snuif kerriepoeder door het gehakt te mengen. Burgertjes van bakken, rijst en erwtjes erbij en klaar!
Gemengd gehakt
… is een combinatie van runder- of kalfsgehakt en varkensgehakt, en het meest veelzijdig: tijdens het bakken smelt het varkensvet gedeeltelijk weg, maar door het aanwezige vet blijft het vlees lekker sappig, en qua smaak is het bijna niet te kloppen. Je kunt er letterlijk alle kanten mee uit: rol er balletjes van voor in de soep, maak er vleesbrood van, vul het met ei voor klassieke vogelnestjes en bak het rul voor dΓ© favoriet in elk gezin: een gehaktschotel uit de oven.
Tip! Zo bouw je een gehaktschotel op: begin met beetgaar gestoofde of gestoomde groenten (bloemkoolroosjes, prei…) met saus, schep er het gehakt over dat je rul gebakken hebt met fijngesnipperde ui, en eindig met een laag puree en gemalen kaas. Halfuurtje in de oven en smullen!
Lees ook 5 tips voor het perfecte gehaktballetje
Lees ook 6x koken met gehakt