
Wokgerechten: gezond en snel klaar
Snel, gezond, en nog lekker ook: dat zijn al minstens drie goede redenen om regelmatig groenterijke wokgerechten op het menu te zetten.
Wokgerechten hebben al lang een plaats verworven in ons keukenarsenaal, niet in het minst omdat roerbakken zo snel en makkelijk is. Zelfs met een zakje voorgesneden groenten uit de supermarkt fiks je in recordtijd een vitaminerijke maaltijd. Wokken is daarnaast superveelzijdig: je maakt er net zo goed steakreepjes als gevogelte of scampi’s in klaar, en ook voor vegetariërs is dit een topgerecht. Zelfs Pascale Naessens en Sandra Bekkari halen al eens de wok boven om een smaakvol bordje te bereiden. Chefs verkiezen een plaatstalen Chinese wok op een professionele wokbrander. Voor je kleinschalige thuiswok volstaat een goedkoper exemplaar met antiaanbaklaag.
Haal het maximum uit je wokgerechten: start to wok
- Zorg dat je zonnebloem– of arachideolie in huis hebt: deze smaken neutraal en kunnen tegen verhitting.
- Verzorg je mise-en-place: zorg dat alle ingrediënten klaarstaan, schoongemaakt en versneden.
- Bak in kleine porties, anders koelt je wok opnieuw af.
- Klaar? Go! Verhit eerst een beetje olie in de wok.
- Bak het vlees, de vis, schaaldieren of tofu aan en leg ze aan de kant als ze gaar zijn.
- Roerbak daarna de groenten, de hardste eerst. Wat snel gaar is, bak je het laatst.
- Dan mag het vlees of de vis er weer bij. Schep om.
- Breng op smaak met sojasaus, kokosmelk, gember, citroengras, peper en laat nog even doorwarmen.
- Met nootjes of krokante uitjes kun je extra crunch toevoegen.