Wortelen kopen, bewaren en bereiden
Gekookt, gestoomd, gebakken, gestoofd, geroosterd, in puree of rauw: zo veelzijdig zijn wortelen. En bovendien zijn ze nog lief voor je portemonnee ook.
Er zijn drie soorten wortelen die de seizoenen volgen.
Boswortelen zijn de lange slanke worteltjes die in het voorjaar worden geoogst. Ze worden in een bos gebonden met het loof er nog aan. Ze zijn van april tot oktober te koop.
Waswortelen of waspenen zijn de losse wortelen die iets grover en langer zijn dan de boswortelen. Ze worden zonder loof en gewassen in de winkel gebracht. Waspenen worden vrijwel het hele jaar door aangevoerd.
Winterwortelen zijn de grote vlezige wortelen met een fel oranje kleur. Hun kern heeft een iets lichtere kleur dan de buitenkant. Ze worden pas in het najaar geoogst en zijn van september tot april in de winkel te koop. Ze worden eveneens gewassen en zonder loof aangeboden.
Kopen en bewaren
Kopen
Het loof moet een frisgroene kleur hebben. De wortelen zelf moeten zacht en rank zijn zonder barsten. Koop geen zachte, verlepte of uitgedroogde wortelen. Een verse wortel moet meteen breken als je hem buigt.
Bewaren
- Als je aangekochte wortelen wilt bewaren verwijder dan meteen het loof, want dat neemt veel vocht weg uit de peen.
- Werp dat loof niet weg maar was het en gebruik het om er bouillon mee te trekken.
- Bewaar wortelen niet in de omgeving van appelen, want die scheiden een gas af dat de wortelen bitter maakt.
- Bewaar ze in een plastic zak in de groentebak van de koelkast.
- Zonder loof kun je wortelen op die manier zowat 4 dagen bewaren.
- Winterwortelen moet je buiten de koelkast op een koele plek bewaren. Daar blijven ze 4 tot 6 weken goed houdbaar.
- Als ze na het bewaren slap zijn geworden leg ze dan een half uur in een kom met ijswater.
Schrapen of schillen
Jonge wortelen moet je niet schrapen, enkel borstelen volstaat. Door ze te schrapen of te schillen verwijder je de meeste vitamines.
Enkel oudere wortelen kun je schrapen en na het koken eventueel het dunne schilletje verwijderen.
Suiker toevoegen?
Onze moeders hadden de gewoonte om suiker toe te voegen aan wortelen. Dat is niet nodig. Wortelen bevatten van nature veel suiker, zo’n 3,7 gram per 100 g. Als je ze zachtjes stooft in een bodempje water blijft de suiker goed bewaard en hoef je geen extra suiker toe te voegen, want die vermindert de natuurlijke frisheid van de wortelen.