Proeven van nieuwe patatjes!
Elk jaar opnieuw wachten we op de eerste nieuwe aardappeltjes van het seizoen. Maar wat zijn dat eigenlijk, nieuwe patatjes, en wat is er zo speciaal aan?
Nieuwe aardappelen of primeuraardappelen zijn de eerste aardappelen die geoogst worden, net voor de zomer. Soms worden ze onder glas of plastic gekweekt om extra vroeg te kunnen oogsten, maar meestal komen ze gewoon van het veld. Feiten en fabels over nieuwe aardappeltjes vind je hier!
- De allereerste primeuraardappelen worden ingevoerd, meestal uit de landen rond de Middellandse Zee, maar vanaf juni vind je in de winkel ook nieuwe aardappelen van bij ons.
- Je kunt ze niet lang bewaren: primeuraardappelen hebben een dunne, gele of rode schil die je er bijna af kunt borstelen, en dat maakt dat ze snel bederven. Je eet ze daarom best zo snel mogelijk na de oogst of aankoop, en bereidt ze best in de schil.
Fabel of feit?
Nieuwe aardappelen moet je twee keer koken.
Fabel. Jonge aardappelen bevatten meer solanine, een stof die licht giftig is. Maar het hangt er vooral vanaf hoeveel je ervan binnenkrijgt per kilo lichaamsgewicht. Voor volwassenen is de solanine in nieuwe aardappelen geen probleem. Kleine kinderen eten meer aardappelen in verhouding tot hun lichaamsgewicht, voor hen kun je nieuwe aardappelen wel eerst kort blancheren en daarna verder laten koken, omdat ze er anders buikpijn van kunnen krijgen.
Van nieuwe aardappelen kun je geen puree maken
Feit. Nieuwe aardappelen bevatten weinig zetmeel en je kunt er dus moeilijk een smeuΓ―ge puree van maken. Wat wel superlekker is, is je gekookte nieuwe aardappelen prakken met een vork en aanmaken met wat olijfolie, gehakte peterselie, peper en zout. Heerlijk bij een stukje vis.
Nieuwe patatjes zijn altijd klein
Fabel. Er bestaan ook grote primeuraardappelen, de benaming verwijst alleen naar de periode waarin ze geoogst worden. Wel is het zo dat de eerste nieuwe aardappeltjes meestal wat kleiner zijn dan de aardappelen die later op het seizoen geoogst worden: die hebben meer tijd gekregen om te groeien.