Zelf aardappelen kweken

Door De Redactie

Niets smaakt beter dan een pan jonge patatjes met verse kruiden. Het goede nieuws is dat je geen moestuin hoeft te hebben om te kunnen smullen van deze zelfgekweekte aardappelen. Een grote emmer, bloempot en zelfs zak volstaan. Hoe ga je te werk? 

Kies een emmer, bloempot of zak

Zorg er wel voor dat er drainagegaten zijn, zodat het overtollige water weg kan. Je emmer, pot of zak is bij voorkeur zwart aan de buitenkant. Zwart absorbeert zonlicht en warmt sneller op, wat je aardappelen ten goede komt.
Tip: recycleer potgrondzakken.

Vul met 10 centimeter potgrond.

Dit lijkt weinig, maar je mag nog niet te hoog beginnen. Telkens wanneer het plantje loof aanmaakt, moet je dat kunnen bedekken met grond. Op die manier stimuleer je de plant om extra aardappels aan te maken.

Leg er de pootaardappelen in en dek af met 10 cm potgrond. 

Je kan pootaardappelen gebruiken die nog niet gekiemd zijn, maar dan duurt het langer. Laat je aardappels daarom bij voorkeur eerst kiemen in een lichte ruimte bij zo'n 10 °C. Ideaal hiervoor zijn eierdoosjes. Na 4 weken ontspruiten de eerste scheuten. Dan zijn ze perfect om in de grond te gaan. Plaats de scheut altijd naar boven.

Geef water en laat de natuur zijn gang gaan.

Wanneer het vriest, zet je ze best binnen. Verder kan er weinig misgaan.
 

Wanneer er loof bovenkomt, strooi je er terug zo'n 10 centimeter potgrond over. 

Herhaal dit proces tot je pot of zak vol is. Op die manier wordt de plant gestimuleerd meer knollen aan te maken en uitbundiger te groeien. En dat is uiteindelijk wat je wil, toch?
 

Na 3 maanden: tijd om te oogsten en te smullen!

Je kan rekenen op zo'n 2 kilo nieuwe aardappelen per emmer. 

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."