Zelf koekjes bakken: 4 makkelijke basisrecepten
Wil je graag zelf de mooiste én lekkerste koekjes bakken? Dan zit je met onze 4 makkelijke basisrecepten helemaal goed. Ga ermee aan de slag en haal je versierkunsten maar al boven!
Met behulp van deze makkelijke recepten maak je lekkere koekjes om mee uit te pakken. Vinden je kinderen het ook leuk om te bakken? Laat ze dan zelf koekjes bakken met deze recepten.
1. Basisdeeg boterkoekjes
Wat heb je nodig voor 25 koekjes?
- 225 g boter (op kamertemperatuur)
- 175 g suiker
- 1 ei
- 300 g tarwebloem (gezeefd)
- optioneel: 1 eidooier
- verschillende uitsteekvormpjes.
Zo maak je ze:
- Roer de boter romig met de suiker (tot het de textuur van tandpasta heeft).
- Voeg er het ei en de bloem aan toe. Kneed het deeg tot een bal en wikkel het in vershoudfolie. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er met de vormpjes koekjes uit en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.
- Optioneel: roer de eidooier los met 1 koffielepel water en bestrijk er de koekjes mee.
- Bak ze 12 tot 15 minuten in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.
2. Basisdeeg chocoladekoekjes
Wat heb je nodig voor 25 koekjes?
- 200 g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
- 100 g poedersuiker
- 300 g tarwebloem
- 10 g cacaopoeder
- 1 ei
- snuifje zout
- verschillende uitsteekvormpjes
Zo maak je ze:
- Meng alle ingrediënten tot een homogeen deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er met de vormpjes koekjes uit en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.
- Bak de koekjes 12 minuten in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.
3. Basisdeeg spritskoekjes
Wat heb je nodig voor 20 koekjes?
- 25 g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
- 150 g poedersuiker
- 1 ei
- 2 kl vanille-essence
- 300 g gewone tarwebloem, gezeefd
- snuifje zout
- stoffen spuitzak met kleine en grote gekartelde spuitmondjes
Zo maak je ze:
- Snij de boter in blokjes en doe ze in een kom. Vul de gootsteen met warm water, zet de kom erin en roer de boter goed mals. Ze mag niet smelten.
- Haal de kom uit de gootsteen. Mix met een mixer met kloppers op halve snelheid de poedersuiker, de vanille-essence en het ei door de boter. Voeg tot slot de gezeefde bloem en het zout toe en mix op lage snelheid tot een homogeen en spuitbaar deeg.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Plaats een gekarteld spuitmondje met grote opening in een stoffen spuitzak en vul de zak met deeg. Smeer een beetje boter op de bakplaat en ‘kleef’ hier een vel bakpapier op.
- Spuit de koekjes in de gewenste vorm op de bakplaat en laat er voldoende ruimte tussen: ze lopen nog een beetje uit bij het bakken.
- Bak de koekjes ongeveer 8 minuten in de oven. Ze zijn klaar als de randjes licht beginnen te kleuren. Laat ze afkoelen op een rooster.
4. Basisdeeg speculaaskoekjes
Wat heb je nodig voor 40 koekjes?
- 175 g boter (op kamertemperatuur)
- 675 g tarwebloem
- 400 g kandijsuiker
- 2 kl bakpoeder
- 1,5 el speculaaskruiden
- 1 ei
- snuifje zout
- verschillende uitsteekvormpjes
Zo maak je ze:
- Meng alle ingrediënten met 90 à 100 milliliter water tot een soepel deeg. Wikkel het in vershoudfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er met verschillende vormpjes koekjes uit. Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.
- Bak de koekjes 10 tot 15 minuten in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.
Zelf koekjes bakken was nog nooit zo makkelijk. Ontdek meer lekkere én mooie koekjes op Libelle Lekker!
Meer bakinspiratie:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!