Zelf zongedroogde tomaatjes maken: zo doe je dat!
Wil je nog lang nagenieten van tomaten? Laat ze drogen in de oven en bewaar ze in olijfolie. Lekker in salades en pastasauzen, of als aperitiefhapje.
Bij de zomer horen zongedroogde tomaatjes. Ze zijn ideaal als tapas voor bij een lekkere rosé of verwerkt in een fris slaatje. Maar wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om ze zelf te maken?
Zongedroogde tomaatjes maken
Zongedroogde tomaatjes zijn altijd lekker in frisse zomersalades, pastasauzen, of als aperitiefhapje. En zelfgemaakt zijn ze nóg lekkerder. Het enige wat je nodig hebt, zijn smaakvolle tomaten, een beetje tijd en een flinke scheut liefde.
Dit heb je nodig:
- 1 kg rijpe tomaatjes
- 2 teentjes knoflook (gehakt)
- verse kruiden zoals oregano, tijm en rozemarijn
- olijfolie
- peper en zout
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 80°C.
- Spoel en droog de kerstomaten. Halveer of snij ze in vieren, afhankelijk van de grootte. Leg ze met de snijkant naar boven op een bakplaat. Kruid met peper en zout.
- Laat de tomaten minstens 3 uur (of langer, naargelang de dikte) zachtjes drogen in de oven. De tomaten mogen niet bakken, ze moeten langzaam verschrompelen. Als je ziet dat ze beginnen te kleuren, verlaag je best de temperatuur naar 65-70°.
- Schep de tomaten in een bokaal. Voeg gehakte knoflook en verse kruiden toe. Vul aan met olijfolie tot de tomaatjes onderstaan. Bewaar in de koelkast.
Ook al heb je misschien al meteen zo’n zin om ze op te eten, ze worden nog lekkerder als je ze even laat staan. Zo kunnen alle smaken van de verse kruiden, knoflook en olie in je tomaatjes trekken. En dan is het pas écht genieten.
Lekkers met zongedroogde tomaten
Je kunt ze natuurlijk allemaal opeten als hapje, maar je kunt er ook enorm lekkere dingen mee maken. Hou er een paar apart voor deze overheerlijke gerechtjes:
Artikels om van te smullen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!