Zo bewaar je fruit het best (ook als je er al van gegeten hebt)
Een sappigΒ stukje zomers fruit, daar kan niets tegenop. Je koopt er al snel, in al je enthousiasme, een winkelmandje vol van. Meer dan je in feite op krijgt. Gevolg? AlΒ dat lekkers is jammer genoeg rijp voor deΒ composthoop. Gelukkig kun je er langer van genieten dankzij deze slimme bewaartips.
Aardbeien
Lekker sappig, zoet en ze zijn makkelijk uit de hand te eten: aardbeien zijn echte snoepjes in de zomer!
Zo bewaar je ze:
- Verwijder alle vruchtenΒ met weke plekken. EΓ©n rotte aardbei kan al snel de rest aansteken.
- Bewaar je bakje droog en koel, en met de kroontjes nog aan de vrucht.
- Invriezen is mogelijk, maar dan zijn de vruchten alleen nog geschikt om te verwerken tot coulis, confituur of siroop. Eens ontdooid, zijn ze hun mooie kleur en uitzicht kwijt.
Ananas
Dit zoete tropische fruit is een hit bij jong Γ©n oud!
Zo bewaar je ‘m: Ananas is gevoelig aan lage temperaturen en mag dus niet in de koelkast worden bewaard. Op kamertemperatuur is de vrucht nog enkele dagen na aankoop houdbaar.
Na een hap: Heb je je ananas in stukjes gesneden? Wikkel ze in watΒ plastic folie en steek in de koelkast.
Appels
Een appeltje voorΒ de dorst tijdens een warme zomerdag. Dat kan smaken!
Zo bewaar je ze:Β Plaats je appelsΒ van zodra je thuis bent in het groentevak van jeΒ koelkast. Zo blijvenΒ ze tot wel drie weken goed.
Na een hap:Β Bedek de andere helft (of plakjes) met wat plastic folie en bewaarΒ ze in de koelkast. Dit voorkomtΒ een bruiningsproces dat veroorzaakt wordt door oxidatie.
Avocado’s
Avocado’s zijn met hun zachte, romige smaak en mooie groene kleur superpopulair in onze Vlaamse keukens.
Zo bewaar je ze: Je kuntΒ avocado’s nog wat laten narijpen op kamertemperatuur. Bewaar rijpe avocado’s op een koele plaats (maar niet te koel!). Zo kun je ze nog enkele dagen bewaren.
Na een hap:Β Sprenkel wat citroensap overΒ de overgebleven helft. Zo voorkom je dat de avocado bruin zal uitslaan. Wikkel het vervolgens in wat plastic folie en plaats in jeΒ koelkast.
Bananen
Net zoals de appelΒ behorenΒ de banaan tot het meest geconsumeerdeΒ fruitsoort in BelgiΓ«.
Zo bewaar je ze: Onrijpe bananen met een groengele kleur rijpenΒ perfect verder op kamertemperatuur. Rijpe bananen zijn nog enkele dagen te bewaren op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Bananen zijn overrijp wanneer de schil bruinzwarte vlekken vertoont.
Bosbessen
Bosbessen hebben maar weinig extra nodig, omdat ze van zichzelf al een lekkere smaak hebben!
Zo bewaar je ze: Gooi de overrijpe bessen weg. Houd de andere bessen in hun plastic bakje in de koelkast. Ze zouden tot een week goed zijn.
Druiven
Heerlijk in combinatie met ontbijtgranen, bij het aperitief of bij een kaasschotel. Maar ook in salades en saus komen druiven helemaal tot hun recht.
Zo bewaar je ze:Β Plaats de druivenΒ in een kom en bewaar ze in de koelkast. Gewikkeld in geperforeerd papier zijn ze tot wel 5 dagen houdbaar. Zin een druifje? Haal ze een uurtje voor gebruik uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen.
Frambozen
Heerlijk fris en zomers, zo’n bakjeΒ frambozen!
Zo bewaar je ze:Β GooiΒ de slechte frambozen weg. Plaats ze vervolgens in de koelkast. Ze blijven tot 3 Γ 4 dagen goed!
Hetzelfde geldt voor braambessen.
Kersen
Kom maar op met die zoete kersen! HΓ©t ultieme zomersnoepje lust iedereen wel.
Zo bewaar je ze: Bewaar kersen op een koele plaats, eventueel in de groentelade van jeΒ koelkast. Verspreid de kersen op een schotel of in een bakje om kneuzingen te voorkomen.
Kiwi
Deze groene vrucht in het bruinharige jasje is één van de allergezondste in zijn soort.
Zo bewaar je ze: Rijpe kiwi’s blijven tot 3 Γ 4 dagen goed inΒ de koelkast.Β Kiwi’s die nog niet volledig rijp zijn, bewaarΒ je tot twee weken in de koelkast. Je kunt ze ook verder laten rijpen bij kamertemperatuur.
Na een hap: Wikkel de andere helft in plastic folie en plaatsΒ in de koelkast.
Β Meloen
Fris, gezond en lekker⦠meloen is ideaal om te serveren op warme zomerdagen!
Zo bewaar je ze: Meloenen rijpen na op kamertemperatuur. Hoe weet je of je meloen rijp is? Dat merk je van zodra het sterk ruikt en wat meegeeft wanneer je aan de onderkant lichtjes drukt.
Na een hap: Een meloen bewaar jeΒ dus beterΒ niet in de koelkast, tenzij ze al versneden is.Β Dan plaats je de stukjesΒ het best in aluminiumfolie in de koelkast.
Peren
Of de peer nu hard of zacht is: van dit stuk fruit geniet je het hele jaar door.
Zo bewaar je ze: Berg jeΒ peren op in het groentevak van de koelkast. Je weet of een peer rijp is, door net onder de steelinplanting te voelen.
Na een hap:Β Ook hier bedek je de andere stukjes of helft met plastic folie, zodat er geen lucht aan kan.
Perzik
DezeΒ sappige, lichtjes zure vrucht lest niet alleen je dorst, ze is ook gewoon overheerlijk!
Zo bewaar je ze: Perziken zijn erg kwetsbare vruchten. Je kunt ze maximum één week bewaren in de koelkast.
Na een hap: Β Snijd de perzik in stukjes en houd de restjes in een luchtdichte zak in de koelkast.
Pompelmoes
Pompelmoes, een vitamineboost voor elk moment!
Zo bewaar je ze: Een pompelmoes bewaarΒ je een week op kamertemperatuur. In de koelkast kan dit zelfs tot een maand, maar leg de vrucht dan wel in een hermetisch afgesloten verpakking in het groentevak.
Na een hap: Berg je restjes (en het sap dat je overhoudt) in een plastic doos.
Bron: PureWow. Beeld:Β Shutterstock