Zo krijg je het perfecte kopje koffie
Niets heerlijkers dan een kopje koffie op een koude herfstdag. En met deze tips en producten tover jij voortaan het perfecte kopje op tafel!
Gebruik vers water
Een kopje koffie bestaat voor het grootste deel uit water. De kwaliteit van het water beïnvloedt dus in hoge mate de smaak van de koffie. Als je koffie zet, gebruik je daarom best altijd koud bronwater of kraanwater. Als je kraanwater gebruikt, laat de kraan dan eventjes lopen voordat je water neemt. Gebruik geen gedemineraliseerd water, zoals gedestilleerd water of water dat met een zachtmaker is vermengd. Dat verpest de smaak van je kopje koffie.
Zorg voor de juiste watertemperatuur
Koffie zet je best met water dat net niet kookt. Een temperatuur tussen 95 en 98°C is ideaal. Gebruik je kokend water, dan gaan delicate smaken verloren. Is het water niet heet genoeg, dan zal je koffie slapper uitvallen.
Gebruik de juiste dosering
Om tot het beste resultaat te komen, is het belangrijk om rekening te houden met de dosering. Over het algemeen wordt aangenomen dat een hoeveelheid van ongeveer 6 gram koffie per kopje van 125 millimeter ideaal is.
Warm koffie nooit op
De beste smaak bekom je door je kopje koffie meteen op te drinken. Warm koffie daarom nooit op en laat het ook niet op de warme plaat van het koffiezetapparaat staan. Als je je koffie toch niet meteen opdrinkt, giet je het best over in een thermoskan. Daarin kun je het nog zo’n 4 à 5 uur bewaren.
Verzorg je koffiezetapparaat
Spoel je filterkoffiezetapparaat op tijd door met zuiver water en hou het schoon. Zo voorkom je de kleinste vervuiling van de delicate smaak van je koffie.