Zo weet je wanneer fruit rijp is
Je kent het wel, daar sta je in de winkel voor de groenten en fruit. Je zoekt een goede banaan, maar ze blijken allemaal nog niet rijp te zijn. Toch neem je er één mee naar huis en laat hem daar liggen tot hij rijp is. Net als je denkt dat hij rijp genoeg is doe je hem open en zie je dat hij slecht is. Wat doen we toch verkeerd? Deze tips helpen bij het uitzoeken van fruit dat juist rijp is.
Onrijp fruit is hard en heeft weinig smaak, maar overrijpe vruchten zijn ook niet lekker. Hier enkele tips om te weten te komen wanneer jouw favoriete fruit precies goed is:
Aardbeien
Vaak denken mensen dat je aan de kleur kunt zien of een aardbei rijp is. Natuurlijk moet een aardbei rood zijn, maar als ze nergens naar ruiken, dan zullen ze ook geen smaak hebben. Ruik dus vooral even voordat je een bakje met aardbeien koopt.
Perzik
Een rijpe perzik wordt geel met een oranjerode gloed, maar je weet pas echt of hij rijp is door naar de kleur rond de stam te kijken. Wanneer er daar nog groen zit, kan je een perzik beter laten liggen.
Watermeloen
Je kunt de perfecte rijpheid checken door op een watermeloen te tikken, hij moet namelijk hol klinken. Een ander kenmerk van een rijpe watermeloen is dat hij zwaar moet aanvoelen, omdat hij dan vol met water zit.
Ananas
Bij een ananas moet je naar de kleur kijken. Is de kleur goudbruin met heel weinig groen, dan is hij rijp. Ruik ook altijd even aan de ananas, als hij een beetje naar azijn ruikt, dan is hij overrijp.
Pruim
Hierbij moet je vooral niet naar de kleur kijken. Men denkt dat de dieprode kleur van een pruim een teken is dat hij rijp is, maar dat is niet waar. Kijk eerder naar de schil, deze moet zacht en glad zijn. Pruimen die een gerimpelde, harde of slappe schil hebben, laat je beter liggen.
Meloen
Een meloen moet net zoals een watermeloen zwaar aanvoelen. Bij deze meloen kun je met te tikken niet zien of hij rijp is. Druk eerder op de stam, als deze een beetje meegeeft, kun je hem opensnijden.