Zo zet je het perfecte kopje thee!
Thee is het meest gedronken warme drankje ter wereld, en dat hoeft niet te verwonderen. Het is lekker, gezond én geeft energie.
Op deze manier smaakt jouw favoriet het lekkerst!
Niets zo zalig als een flinke kop warme thee. Maar hoe zet je thee eigenlijk? En wat is het verschil tussen witte, groene en zwarte thee?
Verschillende smaak, dezelfde plant
Zowel zwarte, groene als witte thee zijn afkomstig van de theeplant. Afhankelijk van de behandeling die de blaadjes ondergaan, krijgen ze hun eigenheid en smaak. Elke specifieke soort vraagt een andere zet-techniek.
Zwarte thee
Wat? BijΒ zwarte thee ondergaan de blaadjes van de theeplant een zwaardere oxidatie dan bij andere soorten thee. Hierdoor is de smaak sterker en kun je hem ook langer bewaren. Bovendien zit er een beetje meer theΓ―ne in, wat zorgt voor een alert gevoel.
Zo zet je βm : Zwarte thee kan gezet worden met kokend water, maar 95Β°C is pas Γ©cht perfect. Je laat hem zo’n 3 Γ 4 minuten trekken. Niet langer, want dan wordt hij bitter.
Groene thee
Wat? Bij groene thee zijn de theebladeren niet geoxideerd, maar wel verhit en gedroogd. Hierdoor bevat de thee minder theΓ―ne dan zwarte thee en is hij ook iets zachter van smaak.
Zo zet je βm: Groene thee zet je met water dat 70 Γ 80Β°C warm is. Als je te heet water gebruikt, verliest groene thee zijn lekkere smaak. Laat ook niet te lang trekken, want dan wordt hij bitter.
Witte thee
Wat? Witte thee wordt gemaakt van jonge knoppen van de theeplant. De knoppen worden geplukt de eerste 48u nadat ze gevormd zijn. Hierna worden ze gebrand op 32Β°C of gedroogd in zonlicht. Witte thee heeft een subtiele smaak waarin zoete, bloemige tonen te onderscheiden zijn.
Zo zet je βm: Gebruik ook voor deze thee water van 70 Γ 80Β°C. Laat witte thee wel zoβn 5 Γ 7 minuten trekken, dan krijgt hij zijn goudgele kleur en een intensere smaak.