Bevat zoete aardappel meer calorieën dan een gewone aardappel?
© GettyImages

Zoete aardappel vs. gewone aardappel: wat bevat de meeste calorieën?

Zoete aardappelen zijn de laatste jaren erg populair geworden. Maar betekent zoet ook dat ze meer calorieën bevatten? Culi-redactrice Sofie zocht het voor je uit.  

Lezeres Marijke: “Bevatten zoete aardappelen even veel calorieën als gewone aardappelen?”

Culiredactrice Sofie: “Zoete aardappelen bevatten 96 calorieën per 100 gram, gewone aardappelen 88. Dat is dus een beetje meer, maar ook weer niet zo’n groot verschil. Zoete aardappelen hebben wel een lagere glycemische index (die waarde geeft aan hoe snel een koolhydraat door het lichaam wordt verteerd en in glucose omgezet): 40 voor een zoete aardappel tegenover 60 voor een gewone aardappel.

Dat betekent dat zoete aardappel het bloedsuikergehalte minder snel doet stijgen dan een gewone aardappel, al is dat ook met een korrel zout te nemen. De glycemische index is namelijk niet alleen afhankelijk van het voedingsmiddel op zich, maar ook van de manier waarop het bereid wordt. Zoete-aardappelpuree heeft bijvoorbeeld een hogere glycemische index dan een gepofte zoete aardappel. Je leest er hier meer over.”

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
In deze video zie je hoe je zoete-aardappelpuree maakt.

Geen aardappel

“Wist je trouwens dat zoete aardappel helemaal geen aardappel is? Het is een tropische groente uit de windefamilie die oorspronkelijk uit Mexico komt. Je kunt er wel, net zoals van gewone aardappelen, puree of frietjes van maken maar die zullen eerder zoet smaken, en de frietjes worden minder krokant. Dat laatste komt doordat zoete aardappelen meer vocht bevatten dan gewone aardappelen. Bovendien hebben ze een hoger suikergehalte, waardoor ze sneller bruin worden aan de buitenkant zonder dat ze de kans krijgen om ook krokant te worden aan de binnenkant. Er bestaan wel wat trucjes die je kunt proberen, zoals de frietjes eerst blancheren en/of bestrooien met extra zetmeel.”

Probeer deze recepten met zoete aardappel

Ook een vraag voor Sofie? Stuur ze naar lekker@libelle.be, wie weet zie je ze binnenkort beantwoord!

Meer lezen over zoete aardappel

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."