Zomerse genieten: zo maak je jouw mocktails onweerstaanbaar

Wie zegt dat je enkel met alcohol een aperitief met wauw-ervaring kan voorschotelen? Met deze feestelijke mocktail van Silke Van Engeland uit het boek ‘eten voor twee’ bewijs je iedereen van het tegendeel.

Zo maak je jouw mocktail onweerstaanbaar

Een goede mocktail heeft, net als een cocktail, een uitgebalanceerde smaak. Houd rekening met deze vijf smaakcomponenten:

1. Ga voor een gebalanceerde smaak

  • Zoet: denk aan suiker, honing, agavesiroop, ahornsiroop, fruitpuree of zelfgemaakte siropen, zoals vlierbloesem, framboos, of gember.
  • Zuur: denk aan citroen limoen, azijn (shrubs), granaatappelmelasse.
  • Bitter: denk aan tonic, pompelmoessap, alcoholvrije bitters.
  • Kruidig: denk aan gember, kaneel, kardemom, steranijs.
  • Umami: denk aan kokoswater, kombucha, tomatensap, miso, thee.

Tip: speel met contrasten! Een beetje zout (zoals een randje fleur de sel op het glas) kan een zoete mocktail nóg interessanter maken.

2. Voeg extra aroma toe

Wist je dat vooral je neus bepaalt wat je smaakt? Geeft je mocktail meer diepgang door verse ingrediënten toe te voegen. Denk aan:

  • Kruiden en specerijen: munt, basilicum, tijm of rozemarijn geven een fris accent.
  • Bloemen en botanicals: vlierbloesem, lavendel en rozenblaadjes zorgen voor een florale touch.
  • Citrus: even met appelsienschil over de rand gaan, zorgt voor een geur-explosie!

Tip: Maak je eigen infused water door fruit en kruiden een paar uur in water te laten trekken. Denk aan komkommer-limoen of framboos-basilicum!

3. Speel met textuur

Textuur is essentieel om een mocktail speciaal te maken. Probeer:

  • Een luchtige schuimlaag: mix eiwit mee voor een romige finish. Klinkt ingewikkeld, maar schud je mocktail in een cocktailshaker met eiwit en je krijgt een fluweelzachte schuimlaag!
  • Koolzuur voor sprankeling: binnenkopper, maar door bruiswater, gemberbier of kombucha te gebruiken voeg je vanzelf extra pit toe.
  • Crushed ice vs ijsblokjes: fijngestampt ijs geeft een tropische vibe, terwijl grote heldere ijsblokjes langzaam smelten en elegant ogen.

4. Gun je ogen ook iets

Een mocktail is niet compleet zonder een mooie presentatie. Enkele ideeën:

  • IJsblokjes met wow-factor: volgende keer als je ijsblokjes in de diepvries zet, leg je er eetbare bloemen (viooltjes, roos), stukjes fruit (denk aan framboos of aardbei), of kruiden (zoals rozemarijn of munt) op voor een mooie twist. Varieer door heen het seizoen. Veenbessen met rozemaijn zijn tof in de winter, terwijl je nu misschien liever speelt met viooltjes en vlierbloesem.
  • Gelaagde cocktail: giet ingrediënten met verschillende dichtheden voorzichtig over een lepel om een ombre-effect te krijgen.
  • Met een randje: dip de rand van het glas in honing en vervolgens in suiker of kokosrasp.

Tip: Gaag wat extra flair? Serveer je mocktail in een coupéglas.

Recept: virgin sangria

Voor: 2 personen

Bereidingstijd: 5 min. (+ 30 min. in de koelkast)

Ingrediënten

  • 200 ml druivensap
  • 400 ml citroenlimonade (bv. Sprite)
  • ½ appel, in blokjes
  • ½ sinaasappel, in schijven
  • 10 blauwe druiven
  • ijsblokken (optioneel)
  • verse munt

Zo maak je het

  • Doe alle ingrediënten samen in een schenkkan en laat een 20-tal minuten rusten in de koelkast, zodat alle smaken zich goed verder ontwikkelen.
  • Giet in glazen, eventueel gevuld met ijsblokken, en werk af met een takje munt.

Extra tip! Geef je virgin sangria een extra smaakboost door de muntblaadjes vooraf licht te kneuzen tussen je vingers. Zo komen de aroma’s nog beter vrij en krijgt je drankje een heerlijk frisse toets!

Ontdek het boek

In het boek ‘Eten voor twee’ tovert Silke Van Engeland 70 recepten tevoorschijn voor een zorgeloze zwangerschap. Daarbij houdt ze zich niet enkel aan alcoholvrije drankjes, maar serveert ze ook slimme manieren om bijvoorbeeld tóch van een broodje preparé te kunnen genieten. Verder in het boek ook inspiratie voor doopsuikers, babyborrels en gender reveals. Soon-to-be-mom in je omgeving? Dit boek is wat ze zoekt!

Eten voor twee, door Silke Van Engeland, € 24,99. Uitg: Borgerhoff & Lamberigts.

Meer verfrissende mocktails


Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."