5x zalig zondagsfietsen langs prachtige routes
Niets zo fijn als een ontspannende fietstocht! Daarom stelden we 8 fietsroutes voor je samen, mét originele doe- en kijktips voor onderweg. Veel plezier!
1. West-Vlaanderen – De Groote Oorlog achterna
In de Westhoek vind je maar liefst twaalf fietsroutes rond het thema Wereldoorlog I. Eén van deze routes bevindt zich in Heuvelland: je ontdekt er het verhaal van de beruchte Mijnenslag. De sporen van de enorme explosies zijn vandaag nog altijd te zien in het landschap bij Mesen en Ieper.
De route
Vertrek aan het Bezoekerscentrum Het Heuvelland, Sint-Laurentiusplein 1, Kemmel of op de Markt Mesen, of op de parking Provinciedomein De Palingbeek, Palingbeekstraat, Zillebeke en volg de bruine zeshoekige metalen borden met een klaproos erop.
- Lengte: 43 km
- Moeilijkheidsgraad: 4/5 (heuvelachtig landschap)
- Zeker doen: beklim de mooie Kemmelberg. Op een van de hoogste punten van Vlaanderen schiet je hier de mooiste panoramafoto’s! Vanop de Belvederetoren (vrij toegankelijk) kun je 40 km ver kijken.
- Zeker zien: bezoek het provinciedomein De Palingbeek met z’n milieuboerderij, knuffeldieren, een volkssterrenwacht, speelnatuur en bezoekerscentrum.
- Bijzonder: de mijnkraters, zoals de Spanbroekmolenkrater, ook wel Pool of Peace genoemd, de grootste mijnkrater in de Westhoek.
2. Limburg – Over een oud kolenspoor
Het ‘zwarte goud’ bracht Limburg in een ver verleden al grote rijkdom, en ook vandaag nog vormen de oude steenkoolmijnen een bijzondere schat, zij het van een heel andere orde. Ze werden omgetoverd tot natuurgebieden of speelse attracties. Over een oud kolenspoor fiets je van de mijnsite van Beringen langs mijnterrils. En onderweg ontdek je de práchtige vallei van de Zwarte Beek.
De route
Vertrek bij be-MINE, Koolmijnlaan 201, Beringen en volg de knooppunten 341 – 310 – 518 – 307 – 308 – 316 – 311 – 304 – 306 – 343 – 345 – 503 – 341.
- Lengte: 49 km
- Moeilijkheidsgraad: 2/5 (gemakkelijke paden, overwegend vlak)
- Zeker doen: beklim de Avonturenberg op de mijnterril van Beringen. Of ga je er liever mountainbiken? Kan ook!
- Zeker zien: de knap gerestaureerde mijngebouwen, zoals die in Heusden-Zolder.
- Bijzonder: de Vallei van de Zwarte beek is, als enige vallei in ons land, beschermd van bron tot monding. Een prachtig stukje natuur.
3. Antwerpen – Langs stoere forten
Er waren eens… stoere forten, die werden gebouwd om Antwerpen te beschermen. Vandaag liggen deze indrukwekkende historische souvenirs haast allemaal in het midden van de natuur. En ze hebben nóg meer troeven: een heerlijke zomerbar, een avontuurlijke speeltuin, een bankje bij het water om te picknicken, een fijn museumpje of een zalig terras op de beschutte binnenkoer. Pik een route uit de brochure met de veelbelovende titel ‘Herover de Forten’ en verbind ze al fietsend met elkaar.
De route
Vertrek in Lier bij knooppunt 5 en volg de knooppunten 05 – 40 – 30 – 54 – 28 – 72 – 49 – 48 – 42 – 91 – 43 – 24 – 65 – 55 – 25 – 56 – 66 – 31 – 05.
- Lengte: 50 km
- Moeilijkheidsgraad: 1/5 (gemakkelijke paden, voor de helft autovrij en een stukje onverhard)
- Zeker doen: eet pannenkoeken in de Midzeelhoeve, verkozen tot de meest kind- en fietsvriendelijke horecazaak van België.
- Zeker zien: het abdijdomein Roosendael, te bewonderen vanaf het mooie Grachtwandelpad.
- Bijzonder: in het Fort van Duffel huist de gezellige brasserie De Krone, winter en zomer open. Jongeren met autisme krijgen er de kans om werkervaring op te doen.
4. Antwerpen – Een route vol contrasten
Deze route loodst je vanaf Fort Liefkenshoek over de grootste sluis ter wereld, langs Doel naar het rustige Kallo. Het wordt een tocht vol contrasten, van torenhoge containerschepen tot wilde paarden en eeuwenoude forten, maar vooral, dwars door een mooi stukje natuur.
De route
Vertrek bij Fort Liefkenshoek, Ketenislaan 4, Kallo. Volg knooppunten 15 – 10 – 8 – 1 – 69 – 67 – 12 – 14 – 17 – 15.
- Lengte: 48 km
- Moeilijkheidsgraad: 1/5 (gemakkelijke paden, soms een stevige wind op kop)
- Zeker doen: duik in een van de charmante dorpskroegjes voor een babbel met de locals.
- Zeker zien: het stoere Fort Liefkenshoek. Ontdek in de twaalf lokalen de woelige geschiedenis van het fort, sta op het schommelende dek van een schip en kijk je ogen uit naar de hoog opgestapelde containers.
- Bijzonder: beklim de panoramische uitkijktoren om te turen over de machtige Schelde en de omringende Waaslandhaven.
5. Oost-Vlaanderen – De bloemetjes-buiten-route
De buurt rond Laarne is bekend om zijn bloementelers, de perfécte streek dus om de bloemetjes buiten te zetten! Je fietst er langs de pittoreske Schelde, voorbij mooie kastelen, door gezellige dorpjes en door kleurrijke landschappen vol bloemen, natuurlijk!
De route
Vertrek bij Kasteel Van Laarne, Eekhoekstraat 5, Laarne en volg de knooppunten 21 – 24 – 25 – 29 – 36 – 28 – 66 – 22 – 12 – 7 – 8 – 11- 14 – 21.
- Lengte: 43 km
- Moeilijkheidsgraad: 1/5 (gemakkelijke paden)
- Zeker doen: hortensia’s zijn al sinds de 19e eeuw een vaste waarde in de sierteelt. Bezoek op zaterdag de fleurige siertuin, aangelegd door de Hydrangeavereniging.
- Zeker zien: het slot van Laarne is een van de fraaist bewaarde waterburchten van Vlaanderen, inclusief heuse wandtapijten én een zilvercollectie.
- Bijzonder: Op stap met je kroost? Check dan de openingsuren van de Gallische hoeve, een reconstructie van een dorp uit de ijzertijd, voor een leuk tussendoortje naar het verleden.
Uit: Libelle 15/2018 – Tekst: Kathleen Geenen – Eindredactie: Nele Caubergs – Foto’s: Landschaps VZW, Joost Govers – Coverbeeld: Shutterstock.