Culinaire dagtrip: bier én wijn degusteren in Namen
Neen, je hoeft niet ver te trekken om nieuwe dingen te ontdekken. In Namen vind je niet alleen aardige dorpjes vol ruwe bakstenen, maar ook vooral héél véél lekkers, zoals bier en wijn bijvoorbeeld.
3x proeven van lokale geneugten
Bier met naam
Tegenwoordig heeft elke brouwerij wel zijn witbier, maar geen is zo lekker als de Blanche
De Namur van Brasserie du Bocq. Brouwer Xavier Yernaux weet hoe dat komt. “De man die het witbier bij ons ontwikkelde, leerde de stiel van Pierre Celis, de herontdekker van de
Hoegaardse Witte. En hij heeft het recept bij ons geperfectioneerd. Het is een erg natuurlijk en troebel biertje, zónder de additieven die anderen al eens toevoegen.”
Met zijn licht alcoholgehalte van 4.5% kan het perfect als aperitief en de frisse, kruidige
smaak maakt het een perfecte dorstlesser. Geen wonder dat deze Blanche 2009 de prijs
voor beste witbier kreeg van het Britse magazine ‘Beers Of The
World’. Als je toch aan het proeven slaat, de dorpsbrouwerij maakt nog meer lekkers. Dé verkoopshit is de Gauloise, die in drie klassieke varianten komt: blond (6,5%), bruin (8,5%) en amberkleurig (5,5%).
Yernaux geeft nog een laatste leuk weetje mee: “Waarom hier flesjes Deugniet staan? Eigenlijk is dat onze eigen Tripel Moine, maar men dacht dat het bier onder die naam niet zou aanslaan in Vlaanderen. Vandaar dat het bij jullie anders heet. Het werkt blijkbaar ook wel, want het verkoopt heel goed.”
www.bocq.be
Adellijke wijntjes
Op de hellingen van de Samber doemen wijnranken op. Château Bon Baron is het domein
van Jeanette Van Der Steen en haar man, die zestien jaar geleden van Nederland naar Wallonië trokken.
“Ik had het idee om een B&B te beginnen”, vertelt Jeanette. “En het leek ons wel leuk om op de hectare grond bij ons domein wat wijn te verbouwen om aan de gasten mee te geven.”Maar voor ze het wist, had Jeanette zoveel wijn dat vrienden en buren hun deel kregen en dat ook restaurants in de buurt het lokale wijntje konden serveren. De stap naar professionalisering werd gezet en nu leeft het gezin van Jeanette van de godendrank.
Daarbij is diversiteit troef: “We verbouwen maar liefst veertien cépages”, zegt ze trots. “Dat houdt het boeiend, en uiteindelijk heb je voor elk gerecht een ander soort wijn nodig. Bij ons vind je 21 wijnen, allemaal even natuurlijk gemaakt, volgens ecologische principes.”
Château Bon Baron, Zoning de la Voie Cuivrée 50, Sorinnes. Info: www.chateaubonbaron.be
Brasserie François
Je voelt het in de architecturale grandeur, zeker ook in Brasserie François. Met de negentiende-eeuwse statigheid, hoge afgezoomde plafonds en grote spiegels, waan je je hier haast in Parijs.
De keuken is met z’n typische brasseriegerechten al even uitmuntend Frans-Belgisch. Kaas- of garnaalkroketten van uitstekende kwaliteit? Mais oui! Een echte Salade César of Niçoise? Wees maar zeker. Een filet américan, ‘préparé à la minute’? Dat is een zaak als deze uiteraard aan zichzelf verplicht, net als een uitstekende wijnkaart. Smakelijk!
Place Saint-Aubain 3, Namen. Info 081-22 11 23 of www.brasseriefrancois.be
Tekst: Matthieu Van Steenkiste
In tijden van corona is het niet evident om je vakantie (in eigen land) te plannen. We geven daarom wél onze tips rond uitstapjes, slaapplekjes of leuke adresjes, maar verwijzen je graag naar de coronamaatregelen die kunnen veranderen en steeds correct gevolgd moeten worden.
Nog meer smullen:
- Ontspannen smullen: 11 groene picknickplekjes in België
- 7x Bourgondisch genieten in Mechelen
- 4 culinaire tips voor een onvergetelijk dagje Antwerpen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!