Belgisch op z’n best: dame blanche met vers gedraaid ijs
Er zijn nog zekerheden in het leven. Een stevige dame blanche op een terrasje tijdens een mooie zomerse dag, bijvoorbeeld. Dat smaakt altijd!
Wit spook
Waar haalt dit iconische nagerecht z’n al even misleidende naam vandaan? De wereldberoemde Franse chef Auguste Escoffier was blijkbaar ontroerd en vooral geïnspireerd door een operastuk, gebaseerd op het boek ‘Guy Mannering’ van Walter Scott (onder meer bekend van ‘Ivanhoe’).
De opera heette ‘La Dame Blanche’ en verwees naar vrouwelijke geestverschijningen uit de Franse en Germaanse mythologie, die zich verscholen aan de rand van ravijnen en voorbijgangers dwongen om met hen te dansen. Weigerden ze, dan vlogen ze meedogenloos de dieperik in.
Los van het feit dat je na het eten van een grote dame blanche na een volwaardige maaltijd ook best sterretjes kunt zien, stopt daar de vergelijking. Vooral omdat Escoffier het dessert in z’n ‘Le Guide Culinaire’ beschrijft als amandelijs met witte perziken, witte aalbessen en citroensorbet. Volledig wit dus en mijlenver verwijderd van onze dame blanche.
Onze ideale dame blanche bestaat uit…
• zelfgedraaid vanille-ijs
• warme huisgemaakte pure chocoladesaus
• vers opgeklopte slagroom
Een dame noir wordt geserveerd met bolletjes chocolade-ijs.
Zelf maken!
Even Belgisch, even lekker:
- Belgische klassieker: filet américain
- Lekker Belgisch: zo maak je de perfecte paling in ’t groen
- 8x genieten van mosselen