3x Bapas: Belgische biertapas

Authentieke en eenvoudige Belgische kwaliteitshapjes met een aangepast Belgisch biertje erbij. Dat zijn Bapas: tapas + bier. Klinkt goed, vind je niet?

Zin in een aperitiefje met vrienden? Doe origineel en ga voor deze ultieme Belgische ‘food pairing‘. Dit zijn onze drie favorieten!

Blond bier: geitenkaastwister

Bv. Delvaux blond

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dit heb je nodig (12 personen)

  • 2 rollen bladerdeeg
  • 125 gr geitenkaas
  • 25 gr verse kruiden (tijm, peterselie, rozemarijn, basilicum, munt)
  • 1 ei
  • sesamzaad
  • 1 groene paprika
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 1 cl witte wijnazijn (sauvignon blanc)
  • 2 cl olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Leg de groene paprika onder een hete gril. Draai hem regelmatig tot hij overal gelijkmatig zwart gekleurd is. Haal hem uit de oven steek hem in een plastic zak gedurende 2 minuten. Haal hem uit de zak en schraap de zwarte schil met een mes.
  2. Bestrooi je werkblad met bloem en leg daarop het 1ste vel bladerdeeg. Beleg het deeg op de bakplaat met geitenkaas en smeer deze gelijkmatig open. Hak nu alle fijne groene kruiden en strooi deze over de kaas. Leg vervolgens het 2de vel bladerdeeg op het belegde deeg. Dat deeg leg je nadien op een bakpapier.
  3. Bestrooi de bovenzijde met een beetje extra bloem en rol met de deegrol uit in alle richtingen. Snijd eventueel de randjes weg tot een mooie rechthoekige vorm. Snijd dunne repen verticaal van ongeveer 1.5 cm breed. Draai per reep de bovenkant een slag naar links, de onderkant een slag naar rechts.
  4. Klop het eigeel los met een klein scheutje melk. Strijk de twisters in met het eigeel en bestrooi ze met sesamzaad. Bak de twisters in een voorverwarmde oven van 170° af gedurende een 15-tal minuten.
  5. Doe de groene paprika stukjes, olijfolie, witte wijnazijn in de blender en mix glad. Doe de groene paprikapasta in een potje met een snuifje peper en zout. Meng er nu de dikke Griekse yoghurt onder, proef en kruid bij indien nodig.

Tripel: koptartaar met pickles en getoast wit brood

Bv. Brugse Tripel

Brugge Tripel - Koptartaar met pickles en getoast wit brood

Dit heb je nodig (4 personen)

  • 125 gr kopvlees
  • 1 kleine sjalot
  • 1 el olijfolie
  • 1 citroen
  • 1 tl kwaliteitsmosterd
  • 1 tl mayonaise
  • 1 grote gepekelde augurk
  • 1 tl kappers
  • 1 el gehakte bladpeterselie
  • pickles
  • 1 dunne snee wit brood

Zo maak je het

  1. Verwarm de ovengrill voor. Snijd de boterham diagonaal in 4 driehoekjes.Rooster de driehoekjes brood goed krokant. Haal ze uit de oven.
  2. Snijd het kopvlees in kleine blokjes. Hak de blokjes nog enkele keren met het mes. Doe het vlees in een kommetje.
  3. Pel de sjalot. Snijd de sjalot en de augurk in kleine blokjes en voeg ze toe aan het vlees.
  4. Hak de kappers enkele keren met het mes en voeg ze toe aan het vlees.
  5. Voeg nu de peterselie, de olijfolie, de mayonaise, de mosterd en enkele druppels citroensap, peper en zout toe. Meng alles goed met een vork. Proef en kruid bij indien nodig.
  6. Leg op elk driehoekje toast wat koptartaar, wat pickles en geef wat appelkappers als garnituur mee.

Hoppige bieren: grijze garnalen met aardappelmousseline

Bv. Hommelbier

Grijze garnaal met aardappelmousseline, postelein, gepocheerd kwartelei & Hommelbier

Dit heb je nodig (3 personen)

  • 150 gr aardappelen
  • 50 gr boter
  • 200 ml karnemelk
  • 4 lente-uitjes
  • 30 gr postelein
  • 1 eetlepel gehakte bieslook
  • nootmuskaat
  • azijn
  • 6 kwarteleitjes
  • 75 gr grijze garnalen
  • 1 potje haringeitjes
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Kook de aardappelen in de schil gaar in een grote kookpot gezouten water met deksel. Giet ze af.
  2. Zet de kookpot op het vuur en smelt de boter erin tot ze bruin en bruisend is.
  3. Verwijder de schil van de aardappelen met een mesje en voeg ze toe aan de boter. Stamp ze fijn met de karnemelk. Haal ze eventueel door een roerzeef voor een extra gladde mousseline.
  4. Hak de lente-uitjes fijn. Meng de lente-ui samen met de helft van de postelein en de bieslook onder de aardappelmousseline. Kruid af met nootmuskaat, peper en zout. Dek af en houd warm.
  5. Breng 1 liter water aan de kook in een steelpan met een scheut azijn. Breek een kwartelei in een kopje. Doe het water kolken door erin te roeren en laat er voorzichtig het kwartelei in glijden. Laat het ei 40 seconden koken en haal het uit het water met een schuimspaan. Laat het ei uitlekken op keukenpapier.
  6. Schep op elk bord wat aardappelmousseline, garnalen en een gepocheerd kwartelei en werk af met postelein en haringeitjes.

[td_smart_list_end]

Deze receptjes vonden we op www.bapas.be. Je vindt er tonnen inspiratie, uitleg en recepten. Smakelijk!

Nog meer lekkers met een scheutje alcohol erin? Probeer dan zeker deze recepten!

Lees meer:

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."