Belgisch op z’n best: garnaal- en kaaskroketten
27 jul 2018
Iedereen kan zelf garnaalkroketten maken. Dankzij onze handige stap voor stap lukt het je zeker...
Zowel een garnaal- als een kaaskroket bestaat uit eenvoudige ingrediënten, en toch is het moeilijk om restaurants te vinden waar je ze écht lekker kunt eten. Je kunt natuurlijk ook zelf de handen uit de mouwen steken en ze in eigen keuken bereiden. Dat smaakt dubbel zo lekker!
De ideale garnaalkroket volgens Libelle Lekker-redactrice Marlies
- bestaat uit grijze Noordzeegarnalen, melk, bloem, boter en ei
- heeft een dun krokant korstje en is smeuïg binnenin
- bevat zichtbaar veel met de hand gepelde grijze Noordzeegarnalen (lees: je moet ze niet zoeken met een vergrootglas).
- is vergezeld van gefrituurde krulpeterselie en een partje citroen
Het geheim van een lekkere garnaalkroket zit ’m in de garnaalmelk, de basis van je vulling. Melk waarin de koppen van de met de hand gepelde grijze Noordzeegarnalen gekookt worden.
De ideale kaaskroket volgens Marlies…
- bestaat uit kaas, bloem, boter en melk
- heeft een dun krokant korstje en is smeuïg binnenin
- heeft een vulling van harde kwaliteitskaas en liefst een mengeling van meerdere kazen
- heeft geen papperige of rubberachtige vulling
- is vergezeld van een stukje brood en een augurkje of zilveruitje voor een zuur contrast met de vette kaas
Zelf garnaalkroketten maken?
Dit heb je nodig:
- 500 g ongepelde grijze garnalen
- 250 g visresten (koppen en graten van verschillende vissen)
- 1 wortel
- 1 preiwit
- 1 ui
- 1 stengel witte selder
- kruidentuiltje (tijm, laurier, peterseliestengels)
- 100 ml droge witte wijn
- 150 g bloem
- 150 g boter
- 3 eieren
- paneermeel
- olie
- nootmuskaat
- peper en zout
Zo maak je het:
Stap 1
- Pel de garnalen, hou koppen en pantsers apart voor de fond.
Stap 2
- Maak de selder, prei en wortel schoon en snij in blokjes. Pel en snipper de ui. Stoof de groenten aan in in boter.
- Doe er de garnaalresten en de visresten bij en blus met de wijn. Vul aan met water tot alles onderstaat en doe er het kruidentuiltje bij. Laat 40 minuten zachtjes koken.
- Zeef en hou 1/2 liter apart. Vries de rest eventueel in.
Stap 3
- Smelt de boter, doe er de bloem bij en laat even sudderen. Doe er al roerend de garnalenbouillon bij. Roer er de eidooiers door.
- Voeg de gepelde garnalen toe en schep voorzichtig om. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Strijk 2 cm dik uit op een met plasticfolie bedekte schaal en laat minstens 6 uur of 1 nacht opstijven in de koelkast.
Stap 4
- Snij de garnalenpasta in vierkantjes of stukken. Wentel ze eerst door bloem, dan door het losgeklopt eiwit en tot slot door het paneermeel.
- Frituur ze goudbruin 3 à 4 minuten in een 180°C voorverwarmde friteuse.