Uitstap van de week: zoeven door de zeewind langs de Westkustfietsroute
Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, afgestemd op het seizoen. Deze week fietsen we de Westkustfietsroute tussen De Panne en Nieuwpoort.
Het parelsnoer van de Westkust
De coronamaatregelen rond uitstappen, het bezoeken van musea en horeca en dergelijke zijn sterk versoepeld. Hier vind je de meest recente regelingen op dat vlak. Natuur en Bos geeft hier nog richtlijnen bij uitstappen door natuurgebied. Bij eventuele stopplaatsen geven we de link mee, zodat je kunt zien of er op deze plek nog beperkingen gelden. Klik er zeker even op voor je vertrekt.
De Westkust, dat zijn de architecturale parels van De Panne, de ongerepte natuur van Koksijde, de maritieme sfeer van Nieuwpoort en de historische stad Veurne. De Westkustfietsroute, zo’n 48 km lang, combineert het allemaal.
We starten op het Canadezenplein in De Panne. Hoog boven het strand turen de Drie Wijsneuzen naar drie richtingen. Op de zeedijk fietsen we meteen richting Sint-Idesbald, de gouden culinaire driehoek van de kust. Verderop voert de Zeelaan ons landinwaarts richting Koksijde, door natuurreservaat Doornpanne. De Hoge Blekker is met 33 meter de hoogste duin van onze kust, met een prachtig uitzicht over de Doornpanne. Heb je wat tijd, stap dan even het bezoekerscentrum binnen.
Op naar Oostduinkerke, via een kort ommetje naar Navigo, het nationaal visserijmuseum. Hier kom je alles te weten over de Belgische vissersfamilies. Je ziet ook talrijke scheepsmodellen en prachtige portretfoto’s, en je wandelt door het nagebouwde vissershuisje. En blaas misschien even uit in Estaminet De Peerdevisscher. Na een passage langs de Plaatsduinen, het Hannecartbos en de Karthuizerduinen voert de route ons terug naar de zeedijk, dit keer van Nieuwpoort. Dé plek voor een ijsje en shoppen in de talrijke boetieks. Aan het einde van de dijk voert een gloednieuwe wandel- en fietspromenade ons naar Nieuwpoort stad. We fietsen vlak naast de monding van de IJzer. De jachthaven die we ontmoeten is de grootste van Noord-Europa!
We pedalen langs de vismijn, waar de vissersboten aanmeren met hun verse lading noordzeevis of garnaal. Je eet in de restaurants hier dan ook supervers. Net voor we Nieuwpoort uit rijden, passeren we het beroemde Albert I-monument, dat uittorent boven het sluizencomplex De Ganzepoot. Van hieruit werd de regio onder water gezet tijdens WOI. In Westfront, het bezoekerscentrum aan de voet, verneem je er meer over. We trappen nog even door langs de IJzer en keren dan weer westwaarts, dwars door de groene polders, langs dorpjes als Sint-Joris, Mannekensvere en Ramskapelle. Via een prachtig stukje route over de Frontzate, een oude spoorwegbedding tussen Diksmuide en Nieuwpoort, gaat het dan naar alweer naar een mooi stukje natuur: de Koolhofput. We volgen dan het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke naar Veurne over een rustige weg voor wandelaars en fietsers, voorbij Wulpen en golfterrein Ter Hille.
De historische binnenstad van Veurne staat vol met prachtige oude gebouwen. Zeker de Grote Markt is een kort ommetje waard. Dit is de plek waar tijdens WOI de troepen lagen na het onder water zetten van de IJzervlakte. Dit stukje geschiedenis herbeleef je in het Belevingscentrum Vrij Vaderland, in het centrum van de stad. Iets verderop fietsen we langs het Belfort, Uneco Wereldefgoed. Bij het uitrijden van de stad is ook het nieuwe Vaubanpark een pauze waard.
Na Veurne gaat het in een rechte lijn naar Adinkerke en De Panne, de eindmeet van onze fietstocht. Onderweg kunnen we met een ommetje naar het hoevewinkeltje (met hoeve-ijs!) van Hoeve Noord Gasthuis. Het Calmeynbos en de Oosthoekduinen zijn maar enkele van de vele uitgestrekte natuurgebieden in de buurt. Over de flora en fauna en de milieuproblematiek verneem je meer in bezoekerscentrum Duinpanne en de permanente expo ‘Sea Change’. Via het centrum van De Panne komen we terug op de zeedijk. Maar niet voor we eerst een blik werpen op de Dumontwijk, een uniek staaltje kustarchitectuur uit de Belle Epoque. Dan zoeven we nog even over de zeedijk tot bij de finishlijn. Hoog tijd om te genieten van welverdiende rust!
Meer weten?
De kaart van deze route kan je enkel op papier kopen. Je vindt ze bij de toeristische diensten van De Panne, Koksijde-Oostduinkerke, Nieuwpoort en Veurne of bestelt ze hier online voor € 3.
Er zijn nog andere fietsroutes aan onze kust. Sinds kort zijn er nieuwe fietslussen die de Beaufort kunstwerken met elkaar verbinden en via de natuurbezoekerscentra ga je met de fiets op Kustsafari. Het volledige aanbod vind je hier.
Praktische info
- Vertrekpunt: Canadezenplein, De Panne
- Afstand: 48 km
- Periode: altijd
- Traject: aangegeven met roodomrande zeshoekige borden
- Extra info: de route is enkel op fysieke kaart te koop, zie hierboven
Nog meer fietstips in eigen land:
- Ontdek Beaufort 2021 dankzij deze 3 fietslussen
- Zeker doen! Driedaagse fietstocht van Gent naar Antwerpen
- Magische nieuwe fietsroute: Fietsen door de Heide
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!