Toertje cultuur: zomers wandelen in Herentals
Het wordt een mooie zomer, dat voelen we in onze kleine teen. Alleen al omdat je met Libelle een hele zomer lang kan fietsen en wandelen in de mooiste regio's van Vlaanderen. In Libelle kun je elke week een bijzondere fietsroute ontdekken.
Niets fijners dan wat fietsen en wandelen op deze prachtige zomerdagen. Nood aan inspiratie? Bezoek dan eens de gemeente Herentals. Minder bekend dan de grote steden, maar zeker de moeite waard.
Historische stadswandeling Herentals
Nog nooit in Herentals geweest? Moet je zeker eens doen. Het Kempense provinciestadje verrast met zijn gezelligheid en enkele historische troeven. Deze wandeling rijgt alles netjes aan elkaar, zodat je niets moois mist. Zo toont de stad meteen haar historische belang als hoofdstad van de Kempen. Al in 1150 werd de naam ‘Herenthals’ vermeld. Dit betekent ‘een heuvel waar hekelteer of haagbeuk groeit’. De stad kreeg vrijheidsrechten in 1209, nu meer dan 800 jaar geleden en verwierf haar grootste welvaart in de loop van de veertiende eeuw, toen de wol- en lakennijverheid een grote bloei kenden. Maar ook vandaag is Herentals springlevend. Ga maar eens kijken!
- Lengte: 5 km
- Start: Toerisme Herentals, Grote Markt 35, Herentals, 014-21 90 88
- Bewegwijzering: koperen klinknagels in voetpad en grond.
- Kaart: brochure bij Toerisme Herentals (adres hierboven) of te downloaden via www.toerismeherentals.be
Grote Markt: De Lakenhal
In het hart van Herentals, op de Grote Markt, staat de mooie Lakenhal. De wolwevers en lakenmakers lieten die in de vijftiende eeuw bouwen om er hun bloeiende handel in te drijven. Ze keken niet op een cent. Aan de noordzijde staat sinds 1534 het achthoekige belfort, inclusief spitse toren met beiaard. Die toren prijkt trouwens op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Het Boerenkrijgmonument uit 1898 herinnert aan de slag bij Herentals op 28 oktober 1798, een van de bloedigste episodes uit de opstand van de Kempense boeren tegen de Fransen.
Nonnenstraat: Het Besloten Hof
Duw de poort open en geniet van de rust van het Besloten Hof. De gebouwen rond de binnenkoer stammen uit de zeventiende eeuw. Door het poorthuis kijk je recht op de oude woning van de proost. Achter de vijftiende-eeuwse kapel ligt het mooie convent uit 1661, waar de zusters franciscanessen ook vandaag nog wonen.
Begijnenvest: stadswallen
Na de toekenning van vrijheidsrechten aan Herentals door Hendrik I, hertog van Brabant, in 1209 mocht de nieuwe stad versterkingen bouwen. Zo konden de Herentalsenaren aanvallen van plunderaars en roversbenden afslaan en hun welvaart verdedigen. Restanten van de aarden wallen zijn nog te zien bij de groene Nonnenvest en Begijnenvest. Samen met de beide stadspoorten zijn het de laatste tastbare overblijfselen van die middeleeuwse versterkingen.
Aan de Nete: vistrap
De lakenmakers van Herentals dankten hun rijkdom voor een deel aan de nabijheid van de Kleine Nete. Het zuivere water hadden ze nodig voor het vervaardigen van het fijne laken en voor het opwekken van energie via watermolens. Om ervoor te zorgen dat de vissen toch stroomopwaarts konden zwemmen om te paaien, werd een vistrap aangelegd, met een reeks brede lage trappen. Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan twintig vissoorten van deze weg gebruik maken.
Nederrij: Het Oud Gasthuis
Bij het ziekenhuis merk je een boeiende mengeling van gebouwen: het Oud Gasthuis met delen uit de 14de eeuw (gasthuisschuur) en 17de eeuw (het oude klooster), in combinatie met het rood bakstenen ziekenhuis uit het interbellum, het ziekenhuis uit de tweede helft van de twintigste eeuw en een splinternieuwe vleugel uit de eenentwintigste eeuw. Het Herentalse gasthuis is ongetwijfeld het oudste van de Kempen, ontstaan voor 1253.
Nederrij: adellijk arboretum
Toen baby Henri Le Paige geboren werd in 1806 was zijn vader zo trots dat hij 30 eiken liet planten op het kasteeldomein aan de Nederrij. Dat was het begin van een arboretum bij het kasteel Le Paige. Nu staan er meer dan 70 verschillende boomsoorten uit de hele wereld in het park. De waterpartij in de tuin is een restant van de oude vesten rond de stad, net zoals de aarden wal met paviljoen en ijskelder. Het kasteel zelf is gebouwd in 1892. Tijdens tentoonstellingen is het kasteel vrij toegankelijk.
Begijnenstraat: groen & stil
Tijd voor een stiltemoment in het Begijnhof. Geniet er van de rust tussen de gerenoveerde huizen uit de 17de en 18de eeuw, de gladgeschoren hagen en het kortgemaaide gras. Het oudste huis van het begijnhof is het Fundatiehuis (1657), tegenover de ingang van de Sint-Catharinakerk (1599-1614). Ook de infirmerie is een mooi gebouw.
Beelden: Stadsbestuur Herentals
In tijden van corona is het niet evident om je vakantie (in eigen land) te plannen. We geven daarom wél onze tips rond uitstapjes, slaapplekjes of leuke adresjes, maar verwijzen je graag naar de coronamaatregelen die kunnen veranderen en steeds correct gevolgd moeten worden.
Zet deze steden ook maar op je lijstje!
- Doen! 3x cultuur opsnuiven in Mechelen
- Dagje Oostende: 5 plekjes die je zeker moet bezoeken
- Kortrijk, dat is een dagje West-Vlaamse charme!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!