5 veelgestelde vragen over ooglaseren
Je ziet niet zo goed meer en zou eigenlijk een bril moeten dragen, maar dat zie je niet zitten? Dan is ooglaseren misschien wel iets voor jou. Ontdek de 5 meest gestelde vragen over deze "operatie" en hun antwoorden...
1. Wat houdt de behandeling precies in?
Bij een laserbehandeling worden afwijkingen in het hoornvlies van je oog gecorrigeerd met een computergestuurde laser. De excimer laser biedt momenteel de beste behandeling voor correctie van astigmatisme (dat is als je hoornvlies niet mooi egaal rond is) en andere vormen van refractie-afwijkingen, zoals bijziend- en verziendheid. De behandeling kost gemiddeld € 1300 per oog.
2. Wat zijn de risico's?
Als je twijfelt uit angst dat er iets misgaat, dan is het belangrijk om te weten dat de technieken ondertussen zeer goed op punt staan. Onder goede omstandigheden (met een ervaren chirurg, steriele omstandigheden en goede verzorging) zijn de risico's minimaal. Kies wel enkel voor een laserbehandeling als het écht nodig is. Als je contactlenzen draagt en ze prima verdraagt, is het zeker een optie om ze gewoon verder te blijven dragen en niet te kiezen voor de meer ingrijpende laserbehandeling.
3. Mag je contactlenzen dragen tot net voor het laseren?
Nee, met het dragen van contactlenzen moet je voor de behandeling al stoppen. Bij zachte lenzen zijn dat enkele dagen vooraf. Op dat moment wordt ook gestart met ontsmettende oogdruppels, om je ogen voor te bereiden op de ingreep. Draag je halfharde lenzen, dan moet je die al langer voor de ingreep uitlaten. Volgens het aantal jaren dat je die halfharde lenzen gedragen hebt, is dat 2 tot 4 weken ervoor. De reden is dat het hoornvlies de tijd moet krijgen om weer zijn natuurlijke kromming aan te nemen. Jarenlang gebruik van halfharde contactlenzen kan er namelijk toe leiden dat de kromming van de oogbol wat verandert.
4. Kan ik later nog lenzen dragen als ik mijn ogen laat laseren?
Na een laserbehandeling verandert het hoornvliesoppervlak van vorm, waardoor je meestal geen bril of lenzen meer nodig hebt. Als het brilprobleem door de behandeling toch niet volledig gecorrigeerd werd, wordt meestal een bijkomende ingreep overwogen, of kan de patiënt weer een (lichte) bril dragen. Let wel op: als je ouder bent dan 40-45 jaar, zul je ook na de behandeling nog een lichte leesbril nodig hebben.
5. Hoelang moet je na het laseren wachten met autorijden?
Het hangt er vooral van af hoe goed je zicht al hersteld is, om weer auto te kunnen rijden. Doorgaans is dat na een LASIK operatie sneller weer in orde dan na een PRK operatie, hoewel beide ingrepen kwalitatief even hoogstaand zijn. Globaal genomen is het zicht een week na een laseringreep voldoende hersteld om weer veilig auto te rijden.
Met dank aan dokter Nathalie Van der Hauwaert, oogarts aan de oogkliniek Antwerpen (www.oogkliniek-antwerpen.be).