Goeie vraag: vanaf wanneer smeer je best anti-age cosmetica?
Smeren kun je leren, maar kun je met anti-age cosmetica rimpels en fijne lijntjes zomaar doen verdwijnen? En vanaf wanneer begin je er dan best mee? We zochten het voor je uit.
Anti-age cosmetica: wondermiddeltjes, of toch niet?
Naarmate je ouder wordt, vallen bepaalde processen in je huid stil. De aanmaak van collageen, elastine en andere belangrijke bouwstoffen in je huid neemt af, waardoor je huid minder stevig en soepel wordt.
Huidverzorgingsexpert Dr. Barbara Geusens: “Er bestaan helaas geen wondercrèmes om het verouderingsproces om te keren of rimpels volledig weg te smeren, maar er zijn wél manieren om je huid langer jong te houden. Door de juiste ingrediënten te smeren, kun je je huid verstevigen, egaliseren en zelfs fijne lijntjes en vlekjes doen vervagen. Je genereert meer volume en stimuleert de vernieuwing van je huid, waardoor je een anti-age-effect krijgt. Je gelaat is gladder en stralender, en niet onbelangrijk: je huidbarrière is sterk, waardoor je nieuwe rimpels kunt uitstellen.”
Hoe betere genen, hoe beter je huid bestand is tegen luchtvervuiling en uv-straling. Ook roken, alcohol, stress en suikerrijk eten versnellen de huidveroudering.
Dr. Barbara Geusens
Straffe hulpjes
- Retinol (vitamine A): werkt verjongend en maakt de huid gladder.
- Niacinamide (vitamine B3): versterkt de huid.
- Panthenol (vitamine B5): hydrateert en herstelt de beschermfunctie van de huid.
- Ascorbinezuur (vitamine C): voorkomt zonneschade en gaat oppervlakkige pigmentatie tegen.
- Tocopherol (vitamine E): voorkomt zonneschade en versterkt de huid.
- Cholesterol en ceramiden: houden het vocht in de huid beter vast.
- Glycolzuur: boost de aanmaak van collageen en elastine.
- Groene thee- en druivenpit-extracten: kalmeren de huid en zijn prima antioxidanten. Antioxidanten beschermen je huid tegen vrije radicalen en houden je huid langer jong.
- Peptiden: werken als de bouwstenen van collageen.
Hoog op de lijst met ingrediënten?
Hoe hoger een ingrediënt in de lijst staat, hoe meer ervan in het product zit. Hoe lager, hoe minder. Koop je bijvoorbeeld een crème met vitamine C als werkzaam anti-age ingrediënt, kijk dan op welke plaats het vermeld staat in de lijst.
Ook de vorm van het ingrediënt is belangrijk. Barbara Geusens: “Vitamine C als ‘ascorbinezuur’ (‘ascorbic acid’) is de puurste en efficiëntste vorm, maar is tegelijkertijd erg instabiel. Daarom wordt soms een variant gebruikt, zoals ‘ascorbyl palmitate’, die wel stabieler maar minder effectief op de huid is.”
De flacon als favoriet
Koop je een cosmeticaproduct? Kijk dan in de eerste plaats naar de verpakking.
- Die is best licht- en luchtdicht, om te vermijden dat de ingrediënten oxideren en hun werk niet meer volledig kunnen doen.
- Kies daarom bij voorkeur voor een ondoorschijnende pompflacon waar je de dop niet van kunt afschroeven.
- Als dat er niet is, kies dan voor een tube.
- Smeer je uit een pot, gebruik dan een spateltje om zo niet telkens met je vingers in het product te moeten gaan.
Let ook op de houdbaarheidsdatum van een product. Die wordt dikwijls aangeduid met een symbool van een potje met een cijfer. Dat cijfer zegt hoeveel maanden (M) je het product na opening kunt gebruiken. Na de vervaldatum nemen de actieve stoffen in het product af, waardoor ze minder effectief zijn.
Irriterend? Liever niet!
Cosmeticaproducten die parfum, alcohol, sterk schuimende of korrelige ingrediënten bevatten, vermijd je beter. Ze beschadigen de barrière van je huid, waardoor je huid overgevoelig wordt voor invloeden van buitenaf. Het resultaat: ontstekingen, irritaties en allergieën die het verouderingsproces versnellen. In dat opzicht kan een verkeerde verzorging je huid sneller doen verouderen.
Vanaf 30, 40 of 50 jaar?
Barbara Geusens: “Zolang je huid geen veroudering vertoont, is mijn advies: preventie. Bescherm en hydrateer je huid om haar zo lang mogelijk jong te houden. Pas op het moment dat er rimpeltjes opduiken (meestal rond de leeftijd van 30), is het nuttig om anti-ageproducten te gebruiken, omdat die meer verjongende ingrediënten bevatten.
Daarvoor heeft het eigenlijk weinig zin om anti-verouderingscrèmes te smeren, omdat een jonge huid er nog geen behoefte aan heeft. Je doet er in principe niets verkeerds mee, want ze zullen je huid hydrateren, maar dan kun je net zo goed een ‘gewone’ vochtinbrengende crème gebruiken die niet op anti-aging gericht is.”
Zodra je in de overgang komt, wordt je huid droger. Rijkere producten kunnen dan nuttig zijn: ze hydrateren beter en bevatten vaak een hogere concentratie anti-age-ingrediënten.
Zo hou je je huid jong in 5 stappen
1. Reinigen
Luchtvervuiling, make-upresten en andere vervuilende deeltjes die op je huid terechtkomen, kunnen veroudering in de hand werken. Maak er dus een goede gewoonte van om je gelaat te reinigen: dat houdt je huid gezond én het zorgt ervoor dat de ingrediënten in de verzorgingsproducten beter worden opgenomen.
2. Exfoliëren
Als je ouder wordt, schilferen dode huidcellen minder makkelijk af, wat voor een vale teint kan zorgen. Exfoliëren verwijdert die dode huidcellen, stimuleert de celvernieuwing en maakt je huid weer glad en fris. Let op met een korrelscrub, want die kan je bovenste huidlaag beschadigen. Hierdoor wordt je huid overgevoelig, wat het verouderingsproces versnelt. Kies daarom eerder voor een vloeibare, exfoliërende lotion die je huidbarrière intact houdt.
3. Serum
Door een serum te gebruiken, kun je actieve stoffen in je huid laten opnemen die minder goed functioneren in een crème. Als je huid tekenen van veroudering vertoont, kies dan voor een serum met anti-age-eigenschappen: eentje met extra veel antioxidanten of vitamines, bijvoorbeeld.
4. ’s Ochtends: dagcrème en zonbescherming
Na het aanbrengen van je serum, kan je dagcrème zich volledig concentreren op de hydratatie, bescherming en verbetering van je huid. Toch is de ene crème de andere niet. Barbara Geusens: “Sommige producten leggen louter een laagje op je gelaat, waardoor ze wel goed hydrateren, maar niet per se bijdragen tot de verbetering van je huid. Je grijpt daarom beter naar een vochtinbrengende crème met de juiste ingrediënten, eentje die de opbouw van je huid ondersteunt, haar jong houdt en beschermt tegen vervuiling en UV-straling.”
Goed om te weten:
- In de winter volstaat een dagcrème met uv-bescherming, maar in de zomer of op zonnige dagen smeer je best om de 2 à 3 uur een extra zonneproduct met een hoge beschermingsfactor. De schadelijke straling van de zon speelt namelijk een gigantisch grote rol in het huidverouderingsproces. Beschermen is de boodschap, om je huid zo te wapenen tegen rimpels, pigmentvlekken, verslapping en andere verouderingsverschijnselen.
- Uv A-stralen (met de ‘A’ van ‘aging’) verouderen, terwijl uv B-stralen (met de ‘B’ van ‘burning’) doen verbranden. Je kiest dus best voor een product dat tegen meerdere stralen beschermt, want ook infrarood en blauw licht (van je computer-, smartphone- of tv-scherm) verouderen je huid. In heel wat dagcrèmes zitten deze filters al verwerkt.
5. ’s Avonds: nachtcrème
Terwijl je je dagcrème ‘s avonds prima opnieuw kunt smeren, kan een aparte nachtcrème toch nuttig zijn. In een dagcrème zitten namelijk stoffen, zoals een zonnefilter, die ’s nachts niet nodig zijn. Terwijl je slaapt, komen bepaalde processen op gang en herstelt je huid. Een aangepaste nachtcrème, eentje met peptiden bijvoorbeeld, stimuleert de huidvernieuwing en geeft de aanmaak van collageen een boost. Een schoonheidsslaapje is dus zeker geen fabel!
Nog een stapje verder?
De juiste cosmeticaproducten kunnen je huid verbeteren, maar tegen diepe rimpels, expressielijnen, verslapping en volumeverlies helpen ze niet. Zitten bepaalde verouderingsverschijnselen je toch dwars? Overweeg dan een behandeling bij een dermatoloog of opgeleid expert, zoals een peeling. Zo’n behandeling onderbreekt (tijdelijk) je huidbarrière, maar zorgt er uiteindelijk voor dat je huid nieuwe cellen aanmaakt, met een verjongend effect als resultaat.
Met dank aan dr. Barbara Geusens, doctor in de Dermatologische Wetenschappen en oprichter van cosmeticamerk Nomige • Bron: Dr. Jetske’s Huidboek, Uitgeverij Uncover Skincare.
Meer moois:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!