Beautysupplementen: werken ze echt? En hoe veilig zijn ze?
Beautysupplementen lijken de ideale manier om snel aan sterke nagels, een volle haardos of een stralende huid te komen. Maar hoe nuttig zijn ze nu echt? En belangrijker nog: hoe veilig zijn ze? Huidverzorgingsexpert Dr. Barbara Geusens verduidelijkt.
Populaire pilletjes
Het aanbod in beautysupplementen wordt steeds groter én populairder. Geen wonder, want ze beloven je huid, haar en/of nagels van binnenuit mooier te maken. En geef toe: wie wil dat nu niet?
Ze kunnen verschillende vitaminen en mineralen bevatten die wel degelijk een verschil kunnen betekenen. Al is het ene supplement het andere niet.
Hoe werken beautysupplementen?
Hoe beautysupplementen precies werken, is vooral afhankelijk van de actieve werkstoffen. “Zo helpt een vitamine D-supplement bijvoorbeeld voor extra zonbescherming, een collageensupplement voor een stevigere huid en een biotinesupplement voor sterkere haren en nagels”, vertelt Dr. Barbara Geusens. “Maar dan nog is er geen garantie dat ze allemaal even goed werken. De werking wordt immers beïnvloed door verschillende factoren:
- Hoe puur is het product?
- Hoe krachtig zijn de ingrediënten, en welke dosering zit erin?
- Heb je bepaalde vitaminetekorten?
- Hoe verloopt het productieproces: worden de supplementen zodanig samengesteld zodat de actieve stoffen goed door je lichaam worden opgenomen?
- Welke interacties zijn er mogelijk? De effectiviteit van een bepaald supplement kan beïnvloed worden door wat je eet, of welke medicatie je bijvoorbeeld neemt. Hier heb je niet altijd een zicht op, en dergelijke informatie moet niet noodzakelijk worden vermeld op het label.”
Hebben ze een bewezen effect?
Tegenwoordig kun je overal beauty- en voedingssupplementen kopen, maar ze hebben niet allemaal een bewezen effect. Barbara Geusens: “Om een supplement op de markt te brengen, ben je niet verplicht om specifieke studies betreffende de effectiviteit uit te voeren. Als producent kun je net zo goed een gezondheidsclaim of een eigenschap van een bepaalde stof uitlichten. Denk maar aan ‘calcium draagt bij aan sterke botten’ en ‘vitamine C draagt bij aan een goede weerstand’, zonder dat je hiervoor studies moet aantonen. Het is niet omdat het calcium bevat, dat je dit effect ook zal waarnemen. Veel hangt af van hoger beschreven factoren.
Daarom is het belangrijk om zelf even na te gaan of je met een betrouwbaar merk en onderbouwde studies te maken hebt. Waar ik naar kijk als wetenschapper, is de medische literatuur. Daarmee bedoel ik studies die opgezet, gerandomiseerd en gecontroleerd zijn, met een placeboproduct waarbij de testpersonen niet weten of ze het supplement innemen of niet. Op die manier wordt een bepaalde vooringesteldheid vermeden en kunnen de resultaten objectief worden gemeten.”
Neem je best supplementen in vloeibare of pilvorm?
Supplementen bestaan in de welbekende pilvorm, maar vloeibare alternatieven komen steeds vaker voor. “Het ene is niet noodzakelijk beter dan het andere”, vertelt Barbara. “Opnieuw is het afhankelijk van verschillende factoren, zoals de concentratie en formulering van de ingrediënten, de kwaliteit, het productieproces en het werkingsmechanisme.
Neem nu collageendrankjes. Collageen is opgebouwd uit strengen van lange ketens die met elkaar omwonden zijn en worden afgebroken tot kleinere peptiden. Die peptiden zijn wateroplosbaar en kunnen in een vloeibare vorm worden gedronken. Collageenpillen kunnen, naast peptiden, ook de lange ketens bevatten. Die worden door je maagzuur en je spijsverteringsstelsel afgebroken tot peptiden, en later tot nog kleinere deeltjes: aminozuren. Die zullen uiteindelijk fungeren als de bouwstenen van het collageen dat je huid meer volume geeft.”
Is het veilig om beautysupplementen in te nemen?
Research naar kwaliteit
“Beautysupplementen die in België worden gemaakt, zijn onderworpen aan bepaalde voorwaarden. Zo worden de ingrediënten en het productieproces gecontroleerd, maar dat is lang niet in elk land zo. In andere landen kunnen de voorwaarden minder strikt zijn dan in België. Daarom zou ik supplementen uit eigen land, zoals die van Insentials, eerder aanraden. Daarbij is de kans heel groot dat je goed zit.
Let wel op: als consument heb je geen zicht op het productieproces van supplementen en weet je dus niet altijd hoe het met de kwaliteit gesteld is. In de actieve stoffen kunnen bijvoorbeeld minder kwalitatieve ingrediënten zijn toegevoegd, of ze kunnen in aanraking zijn gekomen met zware metalen. Doe altijd goed je research en kijk na of je met een betrouwbaar merk te maken hebt.”
Trop = te veel
Of een bepaald beautysupplement nuttig is voor je lichaam, hangt af van je tekorten. Neem je collageen in om je huid te verstevigen, maar heeft een ander orgaan het op dat moment meer nodig? Dan zal het eerst naar daar gaan, en pas later naar je huid.
“Een complementaire bloedanalyse kan daarom geen kwaad, aangezien je daar veel informatie uithaalt. Supplementen nemen die je eigenlijk niet nodig hebt, kan namelijk schadelijk zijn voor je lichaam:
- Wateroplosbare ingrediënten (zoals collageen en biotine) plas je gewoon uit als je ze niet nodig hebt: je lichaam heeft er dan geen baat bij gehad, maar kunnen in principe niet zoveel kwaad. Al heb ik wel al gezien dat te veel biotine voor acne kan zorgen.
- Vetoplosbare ingrediënten (zoals vitamine A, D, E en K) zijn een ander verhaal. Als je lichaam al voldoende binnenkrijgt via je voeding en je ze dus te veel inneemt, kun je bijvoorbeeld last krijgen van maag- en darmproblemen aangezien ze zich kunnen opstapelen. Daar let je dus beter goed mee op”, aldus Barbara Geusens.
Aanbevolen dosis
Beauty- en voedingssupplementen zijn geen medicijnen, maar dat wil niet zeggen dat je ze zomaar mag innemen. “Neem ze niet zomaar in het wilde weg, maar hou rekening met het totaalbeeld om overdosering te vermijden. Neem niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid en denk aan andere supplementen die je misschien neemt, zoals een multivitaminecomplex, dat ook al bepaalde actieve ingrediënten bevat. Als je twijfelt, neem je daarom best altijd contact op met een arts of expert.”
Het zit in je DNA
Dr. Barbara Geusens en Amandine De Paepe, voedingswetenschapper en oprichtster van Insentials (een supplementenlijn op maat), bundelen hun expertise en openen in juli en augustus een zomerse pop-up in Knokke. Je kunt er terecht voor beautyproducten en -supplementen op maat, gebaseerd op je DNA en levensstijl. Meer informatie vind je hier.
Met dank aan dr. Barbara Geusens, doctor in de Dermatologische Wetenschappen en oprichter van cosmeticamerk Nomige.
Lees ook:
- Anti-age cosmetica: dé sleutel tot een jeugdige huid?
- 17x beautymythes die je niet moet geloven
- Dit zijn de 10 beste dagcrèmes met SPF
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!)