Broze nagels? Zo maak je ze weer gezond en sterk!
Last van broze nagels die snel afbreken of splijten? Met deze tips maak je ze weer gezond en sterk!
9 manieren om je nagels te versterken
Broze nagels kunnen verschillende oorzaken hebben: denk maar aan een vitaminetekort, schommelende hormonen, blootstelling aan bepaalde producten of het gebruik van nagel- of gellak. De sterkte van je nagels is bovendien voor een stuk genetisch bepaald.
Gelukkig zijn er heel wat manieren om broze nagels te versterken, en ze mooi lang en gezond te laten uitgroeien. Lees maar mee:
1. Het zit vanbinnen
Je bent wat je eet, en dat geldt ook voor je nagels. Als je ze graag wilt versterken, dan kan het helpen om de volgende voedingsstoffen wat meer op het menu te zetten:
- ProteΓ―nen: je lichaam heeft deze stof nodig om te kunnen omzetten in keratine, waar je nagels (en je haren) van gemaakt zijn. Als je lichaam onvoldoende binnenkrijgt, krijg je een soort van rustfase waardoor je nagels broos worden en je haar dunner wordt en sneller uitvalt.
- Antioxidanten: deze beschermen je lichaam tegen vrije radicalen, die ervoor zorgen dat sommige cellen in je lichaam minder goed werken. Die verstoring zorgt dan weer voor stress, en dat is een grote boosdoener voor de sterkte van je nagels.
- Zink: je lichaam heeft zink broodnodig voor verschillende processen, in het bijzonder voor het aanmaken van keratine.
- Calcium: niet alleen goed voor sterke botten en tanden, maar ook voor gezonde nagels.
Benieuwd in welke ingrediΓ«nten je deze wonderstofjes terugvindt? Hier lees je wat je allemaal kunt eten voor sterke en gezonde nagels en haren.
2. Neem eventueel een voedingssupplement
Wil je je nagels een extra boost geven? Dan kun je een aanvullend voedingssupplement overwegen. Biotine (vitamine B8) komt bijvoorbeeld voor in volkoren granen en brood, noten en zalm, maar wordt van nature niet zo goed opgenomen door je lichaam. Een supplement is dus een goed idee, maar weet wel dat een gezond en evenwichtig voedingspatroon het allerbelangrijkste blijft. Laat je bij twijfel adviseren door een arts.
3. Bijt of trek niet aan je nagels
Dat nagelbijten slecht is voor je nagels, spreekt voor zich. Ze worden broos en scheuren snel af, waardoor ze maar moeilijk kunnen herstellen. Trek ook niet aan de velletjes rondom: dat ziet er onverzorgd uit en het maakt je nagels kwetsbaar.
4. Kies voor een nagelvijl
Je nagels bestaan uit verschillende lagen, waar je veel druk op zet als je je nagels knipt met de nagelknipper. Als gevolg kunnen de laagjes van elkaar loskomen, waardoor je nagels sneller splijten en breken.
Als je broze nagels hebt, is het daarom een goed idee om een (glazen) nagelvijl te gebruiken. Vijl telkens één kant op en vermijd zigzaggen, want dat maakt de nagelplaat kwetsbaar. Vijl van de rand naar binnen toe voor het mooiste resultaat.
5. Vermijd chemische producten
Agressieve zepen, alcoholgels, poetsproducten en afwasmiddelen kunnen je nagels erg broos maken. Let er daarom op dat je een milde zeep gebruikt, net als rubberen handschoenen tijdens het poetsen en het afwassen.
6. Verzorg je handen en nagelriemen
Verwen je handen en nagelriemen met een vochtinbrengende handcrème en een nagelriemolie. Uit sterke nagelriemen zullen sterkere nagels groeien, omdat ze beter kunnen beschermen.
De nagelriemolie van DIY-gelmanicuremerk Pink Gellac bevat twee superstofjes: jojoba-olie kalmeert en voedt, vitamine E verzorgt en hydrateert (Pink Gellac, β¬ 7).
7. Let op met nagellak
De kers op de taart na een deugddoende manicure? Een laagje nagellak, maar zorg dan eerst voor een transparante basislaag. Die beschermt je nagelplaat, zorgt ervoor dat je nagels niet vergelen en houdt je nagellak langer mooi.
Gun je nagels bovendien regelmatig een pauze van nagellak om ze optimaal te laten herstellen. Heb je toch graag een kleurtje op je nagels? Kies dan voor nagellak met een verzorgende formule.
Dankzij deze nagellak hoef je niet meer te kiezen tussen kleur en verzorging. De formule bevat collageen en kamille-extract en versterkt je nagels al na een week (essie, β¬ 13,49 bij Di).
8. Vermijd aceton
Aceton verwijdert vlotjes je nagellak, maar stript ook de natuurlijke oliΓ«n van je nagels. Hierdoor drogen ze uit, waardoor ze broos worden en sneller afbreken. Gebruik daarom een nagellakremover zonder aceton: die is een pak milder, maar werkt net zo goed.
Geformuleerd met avocado en jojoba-olie, verwijdert deze remover je nagellak mild en makkelijk (Douglas, β¬ 4,95).
9. Laat gelnagellak professioneel verwijderen
Zelf aan gelnagellak pulken om het eraf te krijgen, is allesbehalve een goed idee. Je haalt er de bovenste laag van je nagels mee weg, waardoor ze broos, dun en breekbaar worden. Laat de klus over aan een professional, of als je echt niet anders kan, neem dan je tijd om ze met aceton, zilverpapier en een watje te verwijderen:
- Vijl de glanslaag van je nagellak met een grove vijl.
- Olie je nagelriemen in om ze te beschermen.
- Doe wat aceton op een wattenschijfje en wikkel met een stuk aluminiumfolie rond je vinger.
- Laat de vloeistof 15-20 minuten inwerken en controleer even of de gel los komt. Is dat niet het geval, laat de folie dan nog even zitten.
- Neem er een bokkenpootje (hout of kunststof) bij en duw de gellak er voorzichtig af.
- Verzorg je nagels opnieuw met een voedende olie.
PS Fan van gellak? Dan is een manicure met een peel off-basis ongetwijfeld iets voor jou. Na zo’n tien dagen, wanneer je manicure stilaan een opfrisbeurt nodig heeft, haal je de lak er in één vlotte beweging af zonder je nagelplaat te beschadigen. Getest en goedgekeurd!
Zelf aan de slag met gellak, en dat op een veilige en gezonde manier voor je nagels? Dat kan met deze Selfgel kit van Belgisch merk PN Selfcare. In een aantal stappen, waarbij je de bijgeleverde uv-lamp gebruikt, lak je een manicure die tot 21 dagen mooi zou blijven. Verwijderen is eenvoudig:Β pel je gelnagellak af zonder je nagels te beschadigen (PN Selfcare, β¬ 87 i.p.v. β¬ 104).
Meer over je nagels:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!