Goeie vraag: kun je cellulite verminderen?
Je bent mooi zoals je bent, en geen haan die kraait om wat cellulite. Zo’n 8 op de 10 vrouwen heeft immers sinaasappelhuid op de buik, benen en/of billen. Toch vragen velen zich af of ze cellulite kunnen verminderen.
Wat is cellulite?
Cellulite komt meestal voor op de buik, benen en billen, maar ook op de armen. Het wordt veroorzaakt door veranderingen in de vetcellen en de onderhuidse bindweefsels: sommige vetcellen worden groter, waardoor ze het weefsel op sommige plaatsen onder de huid omhoog duwen. Het gevolg is de welbekende sinaasappelhuid.
Het verschil tussen cellulite en cellulitis
Cellulite en cellulitis worden dikwijls door elkaar gehaald, maar zijn volledig verschillend van elkaar. Cellulitis is een huidaandoening die het gevolg is van een bacteriΓ«le infectie van het onderhuidse weefsel. De symptomen van cellulitis zijn een extreem rode en gezwollen huid, pijn en hoge koorts. Iets helemaal anders dan cellulite, dus.
Oorzaken van cellulite
Cellulite komt meestal voor bij vrouwen, en dat kan op elke leeftijd en bij elke lichaamsbouw. Meestal gaat het over een combinatie van verschillende factoren:
1. Leeftijd
De collageenproductie neemt af naarmate je ouder wordt, waardoor je huid dunner en minder elastisch wordt. Het bindweefsel wordt zwakker en het vetweefsel kan plaatselijk omhoog worden geduwd. De kans bestaat dus dat je (alsnog) cellulite krijgt als je ouder wordt.
2. Huidskleur
Cellulite komt in het algemeen meer voor bij donkere huidtypes. Hoe donkerder je huidskleur, hoe meer bindweefsel de diepere lagen van je huid bevatten.
3. Geslacht
Veel meer vrouwen dan mannen, zo’n tachtig tot negentig procent om precies te zijn, heeft last van cellulite. Mannen hebben in het algemeen een lager vetpercentage, en ook de structuur van het onderhuidse bindweefsel is helemaal anders.
4. Hormonale veranderingen
Hormonale veranderingen (vb. de anticonceptiepil, een zwangerschap of de menopauze) kunnen cellulite veroorzaken of verergeren. De pil kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je meer vocht vasthoudt, waardoor je last krijgt van een hobbelige huid.
5. Genetische aanleg
Het kan ook in de genen zitten: heeft je (groot)moeder veel last van cellulite, dan is de kans groot dat ook jij het zult krijgen.
6. Levensstijl
Roken, alcohol, veel vet en zout, weinig beweging, … Ze hebben allemaal een invloed op je bloedvaten en je vetopslag, en zo ook op de vorming van cellulite.
Kun je cellulite verminderen?
Laten we meteen met de deur in huis vallen: je kunt cellulite nooit volledig doen verdwijnen, want tegen genen en hormonen kun je niet opboksen. Geen enkele wondercrΓ¨me of sportprestatie kan een sinaasappelhuid volledig gladstrijken – hooguit een beetje verzachten. Met deze tips ga je de (verdere) vorming van cellulite tegen en kun je bestaande cellulite wat minder zichtbaar maken.
1. Eet gezond
Alcohol, vet en zout werken cellulite in de hand. Kies daarom eerder voor veel groenten en fruit: vooral groenten en fruit met veel vitamine C (denk aan sinaasappelen, paprikaβs, citroenen en kiwi’s) zijn goed om cellulite aan te pakken. Ze gaan de afbraak van collageen tegen, wat goed is voor een soepele en elastische huid.
Het eten van gezonde proteΓ―nen heeft daarnaast ook een gunstig effect. Zet daarom eens wat vaker (vette) vis, eieren, wit vlees, bonen, noten en volkorenbrood op tafel.
2. Drink voldoende water
Probeer 1,5 liter per dag te drinken: dat is wat je lichaam nodig heeft om je lymfesysteem goed te doen werken en om de hydratatie van je huid optimaal te houden. Zwarte thee, koffie en alcohol werken cellulite net in de hand; water is daarom een beter idee.
3. Slaap genoeg
Slaap minstens 7 Γ 8 uur per nacht. Een goede nachtrust is super voor je hormonenbalans en ook dat heeft invloed op je huid! Hier vind je tips om beter te slapen.
4. Beweeg voldoende
Bewegen zorgt voor een betere bloeddoorstroming en is natuurlijk erg gezond. Je blijft fit en hebt meer energie. Naast cardio-oefeningen zoals wandelen, fietsen en zwemmen, zijn deze oefeningen alvast erg effectief om cellulite tegen te gaan.
5. Een behandeling bij de schoonheidsspecialiste
Ze klinken veelbelovend, de ontelbare anti-cellulitebehandelingen bij de schoonheidsspecialiste. Microneedling, kneedmassages, cryobehandelingen, ‘shock wave’-therapieΓ«n… Ze kunnen zeker helpen, maar weet dat de meeste slechts een tijdelijk effect hebben.
6. Smeren kan ook helpen
Anti-cellulitecrèmes bevatten dikwijls ingrediënten zoals cafeïne en vitamine A-zuren, waardoor ze je bindweefsel kunnen versterken. Het probleem bij cellulite zit echter zo diep in je huid dat crèmes niet ver genoeg reiken. Bovendien heeft de concentratie van de werkzame ingrediënten een grote invloed op de effectiviteit ervan.
Toch zijn ze niet volledig nutteloos. Dergelijke crΓ¨mes kunnen voor een tijdelijk gladmakend effect zorgen, en bovendien hydrateren ze je huid waardoor je velletje er vanzelf voller en gladder uitziet. Het kan dus zeker geen kwaad om aan het smeren te slaan – baat het niet, dan schaadt het niet.
Dit wil je misschien ook lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!