De huwelijksplanner
Vraagt hij het of vraagt hij het niet? Voor sommigen komt het huwelijksaanzoek totaal onverwacht, terwijl anderen ongeduldig wachten op dat grote moment. Na het emotionele 'ja' heb je het gevoel dat je niet snel genoeg kan getrouwd zijn. Zo vlug gaat het ook weer niet. Doorgaans mag je rekenen op een vol jaar om alle voorbereidingen rond te krijgen. Twaalf drukke, maar prachtige maanden die jullie nog dichter bij elkaar brengen.
Wij lichten alvast de grootste to-do's uit de huwelijksplanner!
< 12 maanden: datum vastleggen
Ieder jaar zijn er koppels die op een 'speciale dag' willen trouwen. Dat kan een symbolische dag zijn voor hun relatie of een opvallende cijfercombinatie die leuk staat op het drukwerk en in de trouwring. Voor speciale data onderzoek je beter lang op voorhand of het die dag mogelijk is om te trouwen op het gemeentehuis of voor de kerk.
< 8 maanden: bruidsjurk kiezen
De bruid is de ster op haar Grote Dag. Haar outfit, die zo vaak zal gefotografeerd en bewonderd worden, is dan ook superbelangrijk. De keuze van de bruidsjurk gebeurt het best voldoende lang op voorhand, bij voorkeur acht tot zes maanden voor de trouw. Soms gebeurt het dat de jurk die je aanpast je perfect zit en wordt hij opzij gehangen voor jou, maar meestal moet de jurk op maat gemaakt worden. De meeste jurken worden in het buitenland gemaakt en er verlopen dan ook verschillende maanden tussen de bestelling en de levering. Kort voor het huwelijk volgt er nog een pasbeurt, om eventuele retouches te kunnen aanbrengen
< 4 maanden: bruidegom kiest z'n pak
Gaat hij voor een mooi maatpak, een designeroutfit, een smoking of een chic rokkostuum? De bruidegom heeft tegenwoordig heel veel keuzemogelijkheden zodat ook hij een outfit op maat van zijn persoonlijkheid kan kiezen. Bij zijn keuze houdt hij liefst rekening met de outfit van de bruid. Houdt ze van de romantische Sissistijl, dan is een rokkostuum een goede keuze. Kiest ze voor een korte en heel eigentijdse jurk, dan gaat hij beter voor een modern pak. Het gebruik wil dat de bruidegom de bruidsjurk niet op voorhand te zien krijgt, maar in naam van de harmonie is het wel aangewezen dat de bruid nuttige tips geeft over kleur en stijl. Of dat ze gewoon haar verloofde begeleidt wanneer hij zijn pak gaat kiezen. Sommige speciaalzaken hebben een afdeling voor de bruid en de bruidegom. Vaak zijn ze gescheiden van elkaar, maar speelt het personeel toch onderling informatie over de outfit van bruid of bruidegom door, zodat de verkopers discreet kunnen bijsturen.
< 3 maanden: definitieve gastenlijst opstellen
De etiquette zegt dat een huwelijksuitnodiging acht à zes weken voor het feest moet verstuurd worden. Drie maanden voor het feest bestel je het best je drukwerk en begin je aan de definitieve gastenlijst. Verzamel alle adressen en sla ze op je computer op, ze kunnen later nog van pas komen, voor de geboortekaartjes bijvoorbeeld. Werk heel overzichtelijk en maak afzonderlijke lijsten voor de receptie en het avondfeest.
< 2 maanden: programmaboekje voor de mis opmaken
Trouw je voor de kerk, dan is het goed om samen met de priester de teksten en de muziek op voorhand door te nemen. Verwerk alle teksten tot een fraai programmaboekje waarin ook iedereen bedankt wordt, van muzikanten en lectoren tot de gasten. Je kan hierbij binnen de stijl van de uitnodigingen blijven.
< 6 weken: bloemen voor bruid en kerk
Normaal volstaan zes weken om je bruidsboeket en de kerkversiering te bestellen. Wil je een bekende florist, dan zal je iets vroeger moeten boeken. Een bruidsboeket wordt in principe door de bruidegom gekocht, maar het is toch aangewezen dat de florist goed gebrieft wordt over de persoonlijkheid van de bruid en haar jurk zodat het totaalplaatje klopt.
< 1 maand: zoek een mooi gastenboek
Een boek waarin de gasten een wens of een grappige of mooie boodschap noteren, is een fantastische herinnering voor later. Vrij nieuw zijn de 'palen' met een ingebouwde camera en microfoon die een opname maken van je gasten. Grapjassen kunnen zich helemaal laten gaan, maar ook oma kan er een welgemeende boodschap aan kwijt. Tip: kies een gastenboek in de stijl en het formaat van jullie fotoalbum, zodat het een mooi geheel vormt. Werk eventueel met uitneembare pagina's ; zo kan je de zattepraat van de interessante onderscheiden…
< 2 weken: briefing voor de bruidskindjes
Ook de bruidskindjes kijken vol ongeduld uit naar de Grote Dag. Stel hen gerust door precies uit te leggen wat je van hen verwacht. Doe het op een speelse manier zodat ze niet nerveus worden. Laat ook een beetje ruimte voor spontaniteit.
< 1 week: laatste overleg met de ceremoniemeester
Het is goed om het draaiboek net voor het huwelijk nog eens volledig door te nemen met de ceremoniemeester. Eventueel te verwachten problemen kunnen dan ook in alle vertrouwen gemeld worden. Bijvoorbeeld oma, die niet goed meer te been is en moet geholpen worden om de trappen te nemen in de kerk. Het is ook goed om eventuele spanningen in de familie, bijvoorbeeld tussen gescheiden ouders, te signaleren. Een diplomatisch figuur zoals een ceremoniemeester beschikt over voldoende tact en mensenkennis om deze problemen op te vangen zodat het bruidspaar zonder zorgen van de Grote Dag kan genieten.
De volledige huwelijksplanner vind je in Loving You – nu in de krantenwinkel en bevat opnieuw tal van tips om je huwelijk te plannen. Daarenboven zijn er wel meer dan 308 foto's van bruidsjurken terug te vinden en beschrijven we de nieuwste trends voor bruid, bruidegom en suite.
Meer info: www.lovingyou.be